Hoppa till huvudinnehåll

Musiktest: Vi hyllar några av de många artister som gick bort år 2016. Vad minns du om dem?

Målning av David Bowie med ett tänt ljus framför.
David Bowie. Målning av David Bowie med ett tänt ljus framför. Bild: EPA / ANDY RAIN David Bowie

Här är den – Yle Vegas pop/rockfrågesport!

Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter jobbet på puben runt hörnet?

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Rockpoliserna:

Vill du snacka allmänt eller specifikt om musik med likasinnade individer? Kolla in vår Facebook-grupp Rockpoliserna (klicka här)! Vi vill höra folkets röst! Du kan tipsa om musiknyheter, gigs, ny eller gammal musik. Bra eller dålig, ingen skillnad så länge det är kul att käbbla om saken! De aktivaste debattörerna kan till och med få en egen Rockpolis-badge!

Rock'n'roll! Eller något. Lycka till! Och Gott Nytt År!

1. Den 10:e januari dog David Bowie. Bara två dagar tidigare kom hans sista skiva. Vad hette den?

2. En dryg vecka efter Bowie gick även sångaren och gitarristen Glenn Frey bort. Vilket band spelade han i?

3. Vad hette det hus i Minneapolis där Prince hade både sitt hem och sin studio? Det bär samma namn som en av hans singlar.

4. En av Riki Sorsas mest populära låtar var ”Muuttohaukka”. Det var en cover på en svensk låt som hette ”Aftonfalken”. Vem var originalartisten?

5. Vad heter musikproducenten, arrangören och kompositören på bilden? Han kallades även för den femte Beatlen.

6. ”Laiskotellen”, ”Mä lähden stadiin”, ”Nousevan auringon talo” och ”Kaikki paitsi purjehdus on turhaa”. Det är några populära sånger med en finländsk kompositör och sångare som gick bort i maj. Vad heter han?

7. Under sin över 30 år långa karriär sjöng Freddie Wadling allt från punk till klassiska stycken. Han samarbetade ofta med andra artister. En orkester han flera gånger sjöng tillsammans med både live och på skiva var en viss stråkensemble. Vad heter den?

8. I juni gick gitarristen Scotty Moore bort vid 84 års ålder. Han hyllades som en av de främsta rockgitarristerna någonsin och var med redan när rocken startade. Han blev mest känd för att på 1950-talet ha kompat en berömd sångare i början av hans karriär. Vem var sångaren?

9. Ett visst brittiskt progeband drabbades extra hårt i år när två av dess medlemmar gick bort – Keith Emerson och Greg Lake. Vilket var bandet?

10. “Songs from a Room”, “Various Positions” och “I'm Your Man”. Tre kända plattor med en mycket omtyckt artist vars sista skiva, ”You Want It Darker”, kom i oktober. Vad heter artisten?