Hoppa till huvudinnehåll

Naturväktarna presenterar stolt årets naturfoton

En lavskrika
Lavskrika En lavskrika Bild: Pekka Mäkynen Lavskrika,naturväktarna 2016

I mars 2016 startade Svenska Yle Facebookgruppen Naturväktarna som på mindre än ett år har samlat över 2000 naturintresserade. Vi vill ge alla möjligheten att ta del av bildskörden och presenterar här ett urval av naturårets mest intressanta foton!

I gruppen delar medlemmarna naturupplevelser i text och bild, många ställer frågor och flera svarar coh kommenterar. Speciellt intressanta iakttagelser tas också upp i Naturväktarna i Yle Vega. Vi vill tacka alla som har bidragit med ett fantastiskt innehåll.

Fågelfoton dominerar

Att fotografera fåglar verkar vara väldigt populärt, trots att dom inte är alldeles lätta att fånga på bild.

Bilden ovan är tagen av Pekka Mäkynen. Han följer med en koloni med lavskrikor i Laihela utanför Vasa och kommer att fortsätta rapportera från kolonin under våren.

Blåmes
Blåmes Bild: Guy Svahnström blåmes,naturväktarna 2016

Guy Svahnström från Pargas har bl.a. tagit många fina bilder från ett välförsett fågelbord. Vi valde en bild med en finurlig postningstext, såhär hälsade Guy på självständighetsdagen åt alla Naturväktare. ”Glad sjävständighetsafton till er alla, jag firar med min blåvita vän som nog gör det för första gången tror jag”

Ärtsångare äter snäcka
Ärtsångare äter snäcka Bild: Henrik Bremer Ärtsångare,naturväktarna 2016

Henrik Bremer har haft ett stort naturintresse ända sedan barndomen. I.o.m. pensioneringen har han igen haft mera tid för att fotografera. Såhär beskriver han själva fotograferingssituationen ” Bilden på ärtsångaren togs i motljus utanför stugan i Bromarf en augustimorgon där den försökte snappa en liten snäcka från ett alblad och ryttlade en stund så att en någorlunda skarp bild kunde tas”

- Jag är intresserad av att fota djur och natur, speciellt fåglar och fortsätter tills skägget trasslar in sig i utlösaren, säger Henrik.

Naturfotografi handlar om att fånga de rätta ögonblicken

Alltid är det inte de mest häpnadsväckande ögonblicken som blir vackra foton. Ibland handlar det bara om att se något i naturen och ge det en ny innebörd. Som t.e.x här där Gunilla Broström har fotat ett ”natursmycke”

En vattendroppe på ett barr som ser ut som ett smycke
En vattendroppe på ett barr som ser ut som ett smycke Bild: Gunilla Broström naturväktarna 2016,smycken,droppe

Lika ofta handlar det om att man råkar vara på rätt ställe vid rätt ögonblick. Mikael Ekberg lyckades fånga en huggorm mitt i middagspausen. Det här fotot är taget i Porkala med mobilkamera.

Huggorm slukar gnagare
Huggorm slukar gnagare Bild: Mikael Ekberg huggorm (art),naturväktarna 2016

Så skall man gärna också ha lite tur och tålamod. Marghareta Lindholm hade lyckan att ha en rävlya nära hennes hus i sommar. Favorittillhållet för rävfamiljen blev en sten där dom samlades nästan varje kväll i augusti. Marghareta berättar att hon kunde se stenen från gårdsplanen. Det blev alltså många foton av samma motiv – bästa sortens reality-tv.

En rävfamilj i skymningen
En rävfamilj i skymningen Bild: Marghareta Lindholm Rödräv,räv,familjer,naturväktarna 2016

Många naturintresserade från Sverige har också hittat naturväktargruppen. Göran Bjerre lyckades fånga det här rådjuret i precis rätt ögonblick. Frågan är vem som är mer överraskad fotografen eller rådjuret ?

Ett rådjur som blir iakttaget
Ett rådjur som blir iakttaget Bild: Göran Bjerre rådjur

Naturen bjuder på överraskningar

Det är inte varje dag man råkar få upp en vit fisk. Maria Wasström Sarkola postade den här bilden och frågade om det kan vara en albinopiggvar. Enligt naturväktarna är albinoindivider bland djur och fåglar ovanliga. Troligen är det frågan om leucism d.v.s ett medfött tillstånd som resulterar i reducerat pigment.

En brun piggvar och en albinopiggvar
En brun piggvar och en albinopiggvar Bild: Maria Wasström-Sarkola Piggvar,albinism,fiskar,naturväktarna 2016

Under en paddeltur i Maxmo hittade Ulrika Fellman blomvass. En växt som oftast förekommer i näringsrika sötvatten men som man ibland också kan hitta läng med kusten. En vacker vattenväxt.

Blomvass
Blomvass Bild: Ulrika Fellman vattenväxter,Blomvass,naturväktarna 2016
En fluga i närbild
En fluga i närbild Bild: Annette Häggblom naturväktarna 2016,Flugan

Småkryp är också populära fotoobjekt. Annette Häggblom lyckades fånga den här flugan som ser ut som om den skulle blåsa tuggummi. Frågan går till Naturväktarnas egen insektexpert, Niclas Fritzen. Vad handlar det här om ?

- Jag skulle nog säga att det är flugans egen magsyra som den "spyr" upp. De flesta flugor kan inte inta fast föda (blomflugor kan dock äta pollen) utan de utsöndrar magsyra över maten och som sen löser upp födan (så ser man flugor göra på t.ex. sockerbitar) för att flugan sen skall kunna inta den i flytande form. Så den håller nog på att "bolla" med magsyra som en del i matsmältningsprocessen

Sugen på flera bilder från naturåret 2016 ?

Vill du se flera av årets naturbilder kan du kolla på naturväktarnas bildblogg eller gå med i Naturväktargruppen på Facebook.

Alla vi på Svenska Yle som jobbar med naturinnehåll vill önska er ett gott nytt naturår 2017.