Hoppa till huvudinnehåll

Toppdomare nästa att flytta till Kina? Clattenburg: Skulle definitivt överväga det

Mark Clattenburg blåser i visselpipan.
Mark Clattenburg fick äran att döma tre toppfinaler i år. Mark Clattenburg blåser i visselpipan. Bild: imago/Laci Perenyi/All Over Press Mark Clattenburg

Lagen i den kinesiska fotbollsligan har lyckats locka flera storstjärnor till landet och nu kan det bli domarnas tur att flytta till orienten. Domarprofilen Mark Clattenburg säger till AP att han skulle tänka på saken – men inte för pengarnas skull.

Hulk, Oscar, Tevez och ett storbud på Cristiano Ronaldo. De kinesiska fotbollslagen sparar inte på krutet då man värvar toppspelare från de europeiska och sydamerikanska ligorna.

Näst i tur kan de facto vara domarna. I en intervju med nyhetsbyrån AP säger Mark Clattenburg att han definitivt skulle överväga en flytt ifall han skulle få chansen.

– Jag har ett tvåårigt kontrakt med Premier League, men jag måste tänka långsiktigt. Hur länge kan jag vara en toppdomare? Jag har dömt matcher i PL i tolv år och det har varit fantastiskt, säger Clattenburg.

– Jag har inte fått något erbjudande, men ifall de gjorde ett så skulle jag definitivt överväga det, fortsätter Clattenburg som fick svara på frågan ifall han kunde tänka sig en flytt till Kina.

Fokus på utvecklingsarbete

Pengarna är ändå inte det viktiga för Clattenburg, som dömde finalerna i såväl fotbolls-EM, Champions League och FA-cupen i år. Enligt Clattenburg vill han följa i Howard Webbs fotspår.

Webb avslutade sin domarkarriär för några år sedan och tog i fjol emot ett jobb i Saudiarabien. Ett jobb som chef för domarverksamheten i det nationella fotbollsförbundet.

Howard Webb
Howard Webb hörde till toppdomarna i världen under sin aktiva karriär. Howard Webb Bild: EPA/ Peter Kneffel howard webb

– Ifall jag skulle ta emot ett jobb i Kina skulle det vara för att utveckla fotbollen där, ungefär på samma sätt som Webb gjort i Saudiarabien, menar Clattenburg.

Domarna måste utvecklas ifall Kina verkligen vill att toppligan ska tas på allvar, menar britten.

– Det är viktigt att domarna håller samma nivå som spelarna. Kina har säkrat riktigt stora spelare för de kommande åren. Om de vill att man ska ta dem på allvar så måste domarna hålla måttet, konstaterar Clattenburg.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport