Hoppa till huvudinnehåll

Vilken champagne till nyårsmiddagen?

Champagnekorkar på hög.
Champagnekorkar från Champagne Champagnekorkar på hög. Bild: YLE/Fred Wilén fest student,champagne,mousserande viner,korkar

Champagne är en festlig dryck som förtjänar god mat med några påkostade ingredienser. Fisk- och skaldjursrätter fungerar alltid, men roséchampagne kan kombineras med smaker från de asiatiska köken.

Champagne är en festlig och rätt dyr dryck, men det som skiljer champagne från till exempel läsk eller andra drycker med bubblor i är att du betalar för kvalitet inte, för för socker och billiga aromer.

I Champagnedistriktet i norra Frankrike är man mycket noggrann med de druvor som odlas. Druvorna är exklusiva och kostar cirka 7-8 euro kilot. De plockas för hand från ett begränsat område, pressas försiktigt och lagras länge.

Vinranka med klasar av chardonnaydruvor.
Klasar med chardonnaydruvor. Vinranka med klasar av chardonnaydruvor. Bild: Public domain / Jeanette King vinranka,vindruvor,vindruva,Chardonnay,vitt vin

De dyraste champagnerna kommer från första pressningen och har lagrat många år. Det är alltså bland de här flaskorna som du hittar exemplar med damm och spindelväv på sig. Du lämnar gärna in en extra lottorad för att eventuellt vinna så pass mycket pengar att du har råd att beställa in ett glas på din 60-års dag.

Som tur finns det många champagnesorter som inte kostar en förmögenhet och som fungerar väldigt bra både till mingel och mat. Och att vaska om man är en ouppfostrad slyngel som försöker imponera på sina låtsasvänner.

Champagne görs på både vita och blåa druvor. Blanc de blancs kallas ett som är gjort på bara vita druvor, det vill säga bara chardonnay. Blanc de noirs heter ett som är gjort på enbart svarta eller blå druvor, ofta 100% Pinot Noir, men det kan också vara en blandning av Pinot Noir och Pinot Meunier. I bägge fallen saknar drycken färgpigmentet antocyanin som finns i druvskalet.

Champagne på bjudning

När du ställer till med kalas måste du först avgöra om du vill servera en torr eller söt champagne. De flesta väljer en torrare, eftersom de brukar servera salta snittar och tilltugg till. Torrare champagne passar också till nötter, popcorn och chips.

En Toast Skagen smörgås
Toast Skagen passar till bubbel. En Toast Skagen smörgås Bild: Tallink Silja skagen

Om du dukar upp med söta tårtor och kakor med mycket smör i eller maränger så ska du välja en söt eller sötare champagne.

Före det skall flaskan kylas ner till mellan 5 och 8 grader. Det gör du cirka tre timmar i kylskåp eller något snabbare i en hink med isbitar och vatten som täcker vinet i flaskan. Och innan du ens tänker på att sabrera flaskan skall glasen vara riktigt rena eftersom det skummar mindre när du häller upp i glasen och bubblorna reagerar negativt på fett i glaset.

Om du saknar sabel, handsåg eller annat verktyg att halshugga flaskan med gör du det den traditionella vägen. Avlägsna folie och krona. Håll flaskan stadigt undertill med ena handen i en 45 graders vinkel. Håll i korken med den andra handen. Vrid flaskan med en mjuk rörelse medan du bromsar korken så skjuter den inte iväg som en raket.

Bubblorna i en bra champagne eller ett mousserande vin är små och stiger upp långsamt upp från bottnen och håller sig rätt länge i glasen.

Traditionella champagneglas är smala och höga, men det finns vinexperter som hävdar att nästan vilket glas som helst duger bara de är rena.

När du höjer en skål för att välkomna dig själv, gästerna eller det nya året håller du i glaset vid foten. Då får du inga fingeravtryck på glaset och värmer inte heller upp drycken.

musslor, hummer, kräftor, ostron, räkor och andra skaldjur
För många hör skaldjur till nyåret. musslor, hummer, kräftor, ostron, räkor och andra skaldjur Bild: Comstock ostron

Champagne till mat

Det är litet med champagne som med vitt vin överlag. Du har syra och frukter som skall kombineras så att det känns bra i munnen och smakar gott tillsammans.

Våra smakreceptorer avviker från varandra så det du tycker om kan ge rysnimngar längs ryggen på någon av dina gäster. Men det finns några rätt säkra kort till Extra Dry och Sec, det vill säga champagne med mellan 12 och 32 g socker per liter.

Maten får gärna matcha drycken på så sätt att du inte kör hamburgare och fryspizza till bubblet utan sparar de läckerheterna till följande dag med en god öl. Tänk istället finare, salta fisk- och skaldjursrätter, till exempel blinier med rom eller kaviar, skagenröra med räkor, sushi och sashimi.

Till huvudrätt hummer eller vit fisk, till exempel torsk med ugnsbakade grönsaker. Grönsakerna blir milda och litet söta i ugnen som rensar paletten så att champagnesmaken kommer fram. Prova till exempel Michael Björklunds tångstekta torsk med skaldjurssås och ragu på havskräftor.

Michael Björklunds tångstekta torsk
Michael Björklunds tångstekta torsk Michael Björklunds tångstekta torsk Bild: YLE/Strömsö torsk,Michael Björklund,mat så in i norden

Kötträtter är kinkiga eftersom de ofta saknar syra. Ankrätter eller anklever kan fungera med en kraftigare smakrik champagne, men ta hellre ett rött vin om du är osäker.

Sorbet och glass med frukter med kärnor (plommon, persikor) och bär passar bra med mousserande viner, men spara chokladen till ett glas rött vin.

Vissa kombinerar ostar med bubbel, andra tvekar. Du kan prova med en mjuk brie eller getost eller hårda och lagrade ostar som parmesan, cheddar eller gouda.

Om du går för brutalt torr champagne, det vill säga Brut eller Extra Brut, mellan 6 och 12 gram socker per liter kan du tänka dig en pasta eller risotto med svamp och gräddig sås, inte tomatsås. Då får du oönskad syra och möjligen litet metallsmak i munnen på köpet.

Fisk och skaldjur passar också samt äggrätter, till exempel Ägg Benedict det vill säga toast med pocherat ägg, skinka och hollandaisesås. Prova Janna Wahlbergs recept.

Roséchampagne som vitt vin

Roséchampagnerna är något underskattade som matdrycker. De är lätta, uppfriskande och fungerar som vitt vin. Du kan kombinera dem med japansk, kinesisk och indisk mat, det vill säga även höna och gris. Vissa passar också till rätter från Mellanöstern med varma och starka kryddor.

Jordgubar.
Solmogna jordgubbar och champagne passar ihop. Jordgubar. Bild: YLE/Malin Karlberg Raseborg,fiskars torg

Till sist ett tips till alla som har planer på att fira ett romantiskt nyår med ringbyten och sånt.

Jordgubbar i glasen? Ja och nej. Solvarma och mogna sommarjordgubbar med mycket smak, både syra, sötma, ananastoner och mer, men importerade gubbar som saknar komplexitet och är nästan småsura fungerar bättre som kompott med socker och kanel än att lägga i champagnen.