Hoppa till huvudinnehåll

Biblioteket i Borgå behöver hjälp med självständighetsutställning

Stora långa bibliotekshyllor. Bild: Yle/Mikael Kokkola allmänna bibliotek,borgå bibliotek

Hundra böcker, ett för varje år som självständig nation, ska ställas ut i huvudbiblioteket i Borgå. Vilka de böcker är, som ska vara med, frågar man nu alla Borgåbor.

I bibliotekets samlingar finns en otroligt stor skara titlar, omkring 300 000 säger bibliotekarie Chatarina Latvala. Det är hon som har kommit på idén med bokutställningen Finland 100. Nu väntar hon bara på förslag.

- Tanken är att ställa ut 100 finländska skönlitterära verk. Böcker som på något sätt är viktiga för Borgåborna.

Att komma med förslag går bra fram till cirka den 20 januari. Alla förslag beaktas.

Chatarina Latvala tar gärna emot förslag på böcker till utställningen. bibliotekarie står framför huvudsalen. Bild: Yle/Mikael Kokkola böcker,chatarina latvala

- Det kan vara fråga om en bok som kom ut samma år som du föddes, eller när du gifte dig. Om fler personer siktar in sig på samma år, så drar vi lott, säger Latvala.

Utställningsidén för jubileumsåret är östnyländsk. Redan nu har några andra bibliotek hört av sig om att få låna konceptet.

- Det är bara skojigt om en så här enkel idé, hundra år och hundra böcker, sprider sig.

Latvala skissar redan upp hur utställningen ska se ut i huvudbiblioteket i februari.

- Jag tror att vi sätter fram små bord lite varstans i den stora huvudsalen, kanske så att sträckan man får gå blir hundar meter eller hundra steg.

Några böcker om finlands natur framsatta i ett bibliotek. Bild: Yle/Mikael Kokkola bibliotek,böcker

En snabb gallup bland några bokvänner, som botaniserar mellan hyllorna i biblioteket, ger en del förslag på utställningsböcker.

- Jag är från skärgården, så jag skulle gärna se någon bok av Tove Jansson på utställningen. Hon har ju skrivit väldigt många bra böcker, säger en medelålders kvinna.

En äldre dam röstar på Carl Gustaf Emil Mannerheim.

- Han verkade ju under de viktiga åren och krigen, då nationen föddes.

En yngre kvinna ser gärna böcker om Finlands natur och om samhället förr och nu på utställningen.

En ung man, som står och ser på de senaste boknyheterna, meddelar utan tvekan, att landet och folket behöver läsa mera fantasyböcker.

- Varför inte en bok eller två av Maria Turtschaninoff, det ska bli en intressant utställning.

Faktaböcker kommer att ställas ut på samma sätt i Vårberga bibliotek.

Julgran dekorerad med små böcker. Bild: Yle/Mikael Kokkola julgranar

 • Kommunikationsverket föreslår maxpris för tre operatörers bredband

  Operatör: Konsumentpriset sjunker knappast

  Kommunikationsverket säger att fibermarknaden inte har utvecklats på grund av att grossistpriserna är för höga. Verket föreslår nu maximipriser för marknadsledarna Elisas, Telia Soneras och DNA:s bredband för att få ökad konkurrens i fibernäten.

 • Syriska flyktingläget hotar bli permanent i Mellanöstern – FN bad om miljarder i Helsingfors

  Syrierna hotar hamna i samma position som palestinierna.

  Inbördeskriget i Syrien har nu pågått lika länge som hela andra världskriget. FN bad under en konferens i Helsingfors om 4,3 miljarder euro för att hjälpa syriska flyktingar både i hemlandet och i de länder som tar emot flest flyktingar. Samtidigt finns det en risk att de syriska flyktingarna blir ett permanent inslag i Mellanöstern, precis som de palestinska flyktingarna.

 • Tyskt bakslag – Freund missar VM

  Freund skadade sig under ett träningspass i Oberstdorf.

  Severin Freund har skadat sitt högra knä och måste opereras. Tysken kan därmed inte försvara sitt VM-guld i den stora backen i Lahtis.

 • Lista: Här har regeringen backat

  Flera förslag har tagits tillbaka.

  Regeringen Sipilä har tvingats till reträtt flera gånger under sin tid vid makten. Det har bland annat handlat om att besluten varit i konflikt med grundlagen. Reträtt blev nödvändigt till exempel i samband med pensionärernas bostadsbidrag, tvångslagarna på arbetsmarknaden, förvaltarregistret som kunde gömma ägarnas identitet, högre dagvårdsavgifter och sämre äldreomsorg.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland