Hoppa till huvudinnehåll

Cologna skeptisk till rysk vinnare – Sundby stöttar: ”Förfärlig situation”

Sergej Ustiugov firar segern i Davos, december 2016.
Sergej Ustiugov är i dagsläget världens bästa sprinter med fri skidteknik. Sergej Ustiugov firar segern i Davos, december 2016. Bild: All Over Press Sergej Ustiugov

Jag vill så gärna tro att han är ren, summerar SVT-expert sina intryck om Sergej Ustiugov vars landslagskamrater stängts av på grund av dopningsmisstankar. Jag känner verkligen med dem, säger Martin Johnsrud Sundby.

Det ryska skidlandslaget drabbades av ett enormt bakslag kort inpå Tour de Ski.

Stjärnduon Maksim Vylegzjanin och Aleksandr Legkov stängdes av tillsammans med landsmännen Jevgenij Belov och Aleksej Petuhov.

Orsaken är misstankar om fusk som kommit fram i Richard McLarens rapport som avslöjat en utbredd dopningskultur i Ryssland. De avstängda åkarna ska ha dopat sig under vinter-OS i Sotji 2014.

”En frisk fläkt”

En som inte berörs av avstängningen är Sergej Ustiugov – och 24-åringen lät inte de mörka molnen störa framfarten på Tour de Skis inledande sprint i Val Müstair i Schweiz.

Ustiugov tog en övertygande seger i finalen och berättade på presskonferensen efteråt att han tillägnar segern sina landslagskompisar.

– Jag tävlar också för dem som är hemma. Det är en av mina motivationskällor på Touren, sade han.

Ryssland tog trippelseger på femmilen i Sotji.
Ryssland tog en trippelseger på femmilen i Sotji-OS genom Maksim Vylegzjanin (t.v.), Aleksandr Legkov och Ilja Tjernousov. Ryssland tog trippelseger på femmilen i Sotji. Bild: All Over Press / Sven Simon Olympiska vinterspelen i Sotji 2014,Maksim Vylegzjanin,Aleksandr Legkov

Ustiugov känner sig orättvist behandlad och SVT:s expert Anders Blomquist förstår frustrationen.

– Så länge som han får vara med och tävla kan jag inte göra någon annan bedömning än att det inte funnits repor i hans prov. För min del måste man bara beundra honom, säger Blomquist enligt Expressen.

– Jag vill så gärna tro att han är helt ren. Han är en frisk fläkt. Han är en härlig idrottstyp och jag hoppas innerligt att han inte är en del av det mer utbredda ryska fusket som finns.

Sundby: Förfärlig situation

Bland de aktiva går åsikterna isär. Den schweiziska trefaldiga olympiska mästaren Dario Cologna hör till de misstänksamma.

– Jag skulle inte vilja misstänka någon, men ... konstaterade Cologna i schweizisk tv efter sprinten.

Martin Johnsrud Sundby sitter på en bänk.
Martin Johnsrud Sundby tycker det är trist att konkurrenterna stängts av. Martin Johnsrud Sundby sitter på en bänk. Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press Martin Johnsrud Sundby

Norrmannen Martin Johnsrud Sundby ställer sig däremot på ryssarnas sida.

De senaste säsongernas bästa herråkare, som själv varit avstängd av på grund av överdriven astmamedicinanvändning, anser att det är fel att idrottare stängs av utan att bevisligen ha testat positivt.

– Det är verkligen tråkigt att de inte åker Tour de Ski. Det är uppriktigt trist, sade Sundby inför Tourstarten enligt NRK.

– Hela situationen är svår att överskåda och inte så lätt att förstå. För dem är det en förfärlig situation. Jag känner verkligen med dem.

Tränat med Legkov

Legkov står utanför det ryska landslaget och har istället tränat mycket med norrmän, bland dem Sundby.

Sundby vill inte kommentera vad han anser om idrottarnas rättssäkerhet i det här fallet, och han berättar inte heller varför han avstår en kommentar.

– Det enda jag kan säga är att jag har varit en del av det här systemet, så jag vet lite om hur det fungerar. Det är en erfarenhet jag gärna skulle vara utan.