Hoppa till huvudinnehåll

Grekisk ambassadör död efter triangeldrama

Greklands ambassadör i Brasilien Kyriakos Amiridis.
Kyriakos Amiridis vid OS i Rio 2016. Greklands ambassadör i Brasilien Kyriakos Amiridis. Bild: EPA/Hellenic Olympic Committee Kyriakos Amiridis,ambassadörer

Greklands ambassadör i Brasilien, Kyriakos Amiridis, misstänks ha blivit mördad i ett triangeldrama under en semesterresa. En polis, som hade en affär med ambassadörens fru, har erkänt mordet.

Kyriakos Amiridis, 59 år, hittades på torsdagen död i en utbrunnen bil i Rio de Janeiro. En dag tidigare hade hans fru anmält honom saknad.

Ambassadörens fru samt hennes älskare polisen och hans kusin sitter nu häktade misstänkta för mordet. Kusinen ska ha fått 25 000 dollar för att hjälpa till.

Den 29-åriga polisen erkände på fredagen att han ströp Amiridis på måndag kväll i ambassadörens hem, uppger brasiliansk polis. Han menar ändå att det handlade om självförsvar. På soffan i ambassadörens hem har man också hittat blodspår.

Frun nekar till brott men ska ha medgett att hon visste om mordet. Kusinen har ändå erkänt att han flyttade kroppen och pekade samtidigt ut frun och polismannen.

Greklands ambassadörs Kyriakos Amiridis utbrända bil hittades i Rio.
Kyriakos Amiridis utbrända bil. Greklands ambassadörs Kyriakos Amiridis utbrända bil hittades i Rio. Bild: EPA/VICTOR DE SA bilar,brandskador,Kyriakos Amiridis

Amiridis var på semester i Nova Iguacu, en bit norr om Rio de Janeiro, för att fira jul och nyår. Enligt frun tog Amiridis bilen och körde iväg på måndagen. På onsdagen anmälde hon sin man saknad.

Kroppen som hittades i Amiridis bil var bränd till oigenkännlighet, men utredare är säkra på att det är ambassadören.

Paret hade levt ihop i 15 år och hade en 10-årig dotter tillsammans. Amiridis var stationerad i Rio mellan åren 2001 och 2004 och fungerade som Greklands ambassadör i Libyen från 2012. I början av 2016 återvände han till Brasilien.

Brasiliens president Michel Temer har skickat sina kondoleanser till Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes