Hoppa till huvudinnehåll

IL: Berner, Grahn-Laasonen och Sipilä minst omtyckta ministrarna

Collage av Anne Berner, Sanni Grahn-Laasonen och Juha Sipilä
Collage av Anne Berner, Sanni Grahn-Laasonen och Juha Sipilä Bild: Yle Juha Sipilä,Anne Berner,Sanni Grahn-Laasonen

Omkring varannan av finländarna är redo att avskeda ministrarna Anne Berner (C), Sanni Grahn-Laasonen (Saml.) och statsminister Juha Sipilä (C). Det här visar en enkät som tidningen Iltalehti har låtit göra.

Iltalehti frågar folk vad de tycker om ministrarna två gånger per år. Mätningen utförs av Taloustutkimus.

Den senaste enkäten ger vid handen att den minst omtyckta ministern är trafik- och kommunikationsminister Anne Berner från Centern. Över hälften av de tillfrågade tycker att hon kunde lämna regeringen. Nästan lika illa omtyckt är undervisnings- och kulturministern Sanni Grahn-Laasonen från Samlingspartiet. De här två ministrarna har toppat Iltalehtis lista över ogillade medlemmar i statsrådet också tidigare.

En nykomling i listtoppen är däremot statsministern, centerpartistiska Juha Sipilä. Nästan lika många som vill ge Grahn-Laasonen foten är nu redo att även visa statsministern på dörren. Tidigare har en mätning i Helsingin Sanomat visat liknande resultat, vilket enligt statsvetare inte är så konstigt.

Missnöjet med Samlingspartiets nya ordörande, finansminister Petteri Orpo tycks också öka. Enligt Iltalehtis mätning anser nu över en femtedel att han borde avgå. Det här är nästan 10 procentenheter fler än strax efter ordförandevalet i juni.

Konkreta beslut leder till missnöje?

Forskaren och chefredaktören för nättidningen politiikasta.fi Johanna Vuorelma kommenterar enkätens resultat i Iltalehti. Hon säger att trafik- och undervisningsministrarna kan vara extra impopulära för att de fattar beslut som är konkreta och som berör de flesta.

Vuorelma säger också att kvinnliga politiker traditionellt har kritiserats mer än manliga. Att Grahn-Laasonen dessutom är en yngre kvinna kan göra henne speciellt utsatt, tror Vuorelma. Enligt henne är åldern ofta en belastning för en kvinnlig politiker. Hon anses antingen för ung eller för gammal, de neutrala åren där emellan är få, säger Vuorelma.

Av de sannfinländska ministrarna är också kvinnan, social- och hälsovårdsministern Pirkko Mattila överraskande impopulär för att vara en relativt ny minister. Hon har suttit i regeringen i endast fyra månader, men över en fjärdedel av dem som svarade på enkäten tycker att hon kunde avgå. Forskaren Johanna Vuorelma antar att det här hänger ihop med skandalen kring Mattilas alkoholbruk på en officiell tillställning i Sverige innan hon blev minister.

1100 personer tillfrågades i enkäten som har en felmarginal på 2,5 procentenheter i vardera riktningen.

Läs också