Hoppa till huvudinnehåll

"Koka gröt på finska" hör till de mest lästa artiklarna år 2016

Michael Björklund i köket på Smakbyn
Michael Björklund i köket på Smakbyn Bild: X3M/Catariina Salo smakbyn

Svenskar som inte har kunskap om Finland, nybakade studenter och gröt på finska intresserade Svenska Yles läsare år 2016. Också artikeln om D-vitamin från år 2015 väcktes till liv på nytt och hittade många nya läsare.

Årets mest lästa artikel på svenska.yle.fi var en riktig snackis. Hockeyspelaren Kasper Björkqvist gav en svensk sportjournalist en historielektion efter segern i junior-VM i januari 2016. Då skrev X3M en artikel om hur det kommer sig att så många svenskar inte har en aning om att finlandssvenskar existerar.

Kasper Björkqvist spelare i fjärde kedjan vid JVM.
Kasper Björkqvist förundrade sig över okunskapen i Sverige om finlandssvenskar. Kasper Björkqvist spelare i fjärde kedjan vid JVM. Bild: YLE/AnttiKoivukangas kasper björkqvist

Den näst mest lästa artikeln är från maj då Svenska Yle publicerade namnen på studenterna i de svenskspråkiga gymnasierna våren 2016. I artikeln kunde man bland annat göra namnsökningar på studenternas för- eller efternamn.

Studentmössor
Studentmössor Bild: Malin Ekholm/Yle studenter,Studentmössa,studenthatt,studentexamen

Den tredje mest lästa artikeln innehöll klippet där Micke Björklund förklarar på finska hur man kokar god gröt.
Klippet publicerades den 21 oktober och spred sig som en löpeld på Facebook.

- Sådär gör jag alltid, jag bara radar alla ord efter varandra, sade Micke efteråt då han blev tillfrågad om vad han har för hälsning till människor som har svårt att uttrycka sig på ett främmande språk.

Den fjärde mest lästa artikeln var den sorgliga nyheten i juni om att 20-åriga finlandssvenska Emil Nurmi hittats död efter att ha varit försvunnen i en dryg vecka.

Tända ljus på olycksplats i Kimito.
Tända ljus på olycksplats i Kimito. Bild: Yle / Monica Forsell Tända ljus,Kimito,trafikolycka,Kärra, Dragsfjärd,bilolycka,olyckor

På åttonde plats hittas nyheten om den tragiska trafikolyckan på Kimitoön i början av november där fyra män miste livet

På sjunde plats hittas artikeln med statistik om hur det gått i livet för olika årskullar: Hur många har gift sig? Hur många har dött? Vad tjänar folk i medeltal?

Vegas sommarpratare år 2016 väckte stort intresse då de offentliggjordes i början av juni. Nätaktivister, konstnärer, skådespelare, forskare, idrottare, politiker, journalister och kulturpersoner bjöd på sig själva; kåserade, filosoferade och spelade sin favoritmusik.

polaroidbilder på gräsmatta, vegas sommarpratare 2016
Några av sommarpratarna i Radio Vega 2016. polaroidbilder på gräsmatta, vegas sommarpratare 2016 Bild: Yle/Sami Liljeblad vegas sommarpratare 2016, vega,

På listan över de tio mest lästa artiklarna hittas också långköraren om svenska forskare som säger att bristen på D-vitamin måste tas på allvar. Artikeln publicerades redan i början av år 2015 men är fortfarande mycket läst.

D-vitamintabletter.
D-vitamin är så intressant. D-vitamintabletter. Bild: Yle/Jessica Edén D-vitamin,webbdoktorn

Också nyheten om en 19-årig kvinna från Kronoby som dog i Phuket i Thailand i mars samt X3M-artikeln om diskussionen kring sexuella trakasserier mot kvinnor och ökad otrygghet på stan finns bland de tio mest lästa.

De tio mest lästa artiklarna på svenska.yle.fi år 2016:

1) Därför kan Sverige inget om Finland

2) Här är vårens studenter!

3) Micke Björklunds finska gröt blev succé

4) Emil Nurmi hittad död

5) Forskare ryter till om D-vitamin

6) Din årskull - hur har det gått för er?

7) Tre döda i trafikolycka på Kimitoön

8) Här är Vegas sommarpratare 2016

9) Ung finländsk kvinna omkom i Phuket

10) "Drömmer du redan om pensionen? Kolla när du får pensionera dig"

Topplistan bygger på besök till svenska.yle.fi som är gjorda med finländska uppkopplingar.