Hoppa till huvudinnehåll

Merkel: Islamistisk terror är det största hotet

Angela Merkel håller nyårstal 2016
Angela Merkel håller nyårstal 2016 Bild: EPA/MARKUS SCHREIBER / POOL Angela Merkel,Tyskland,förbundskanslerer,tal,politiker

I sitt nyårstal konstaterade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att det gångna året innehållit flera hårda prov men uppmanade tyskarna att stå emot populism och möta terrorn med medkänsla.

Merkel höll sitt nyårstal bara knappt två veckor efter terrorattentatet mot en julmarknad i centrala Berlin där 12 människor dog. Merkel pekade ut islamistisk terror som det största hotet mot Tyskland.

Merkel mötte också den kritik hon fått på hemmaplan för att hon hållit en allt för välkomnande linje i sin asylpolitik. I talet försvarade Merkel sin syn på immigration och sitt beslut från 2015 att öppna upp Tyskland för tiotusentals flyktingar.

– När vi ser bilder från ett bombat Aleppo i Syrien måste vi än en gång komma ihåg hur viktigt och rätt det var av oss att hjälpa dem som behövde vårt skydd.

Blommor och ljus vid julmarknaden i Berlin där 12 människor dog i ett terrorattentat.
Blommor och ljus vid julmarknaden i Berlin där 12 människor dog i mitten av december. Blommor och ljus vid julmarknaden i Berlin där 12 människor dog i ett terrorattentat. Bild: EPA/Britta Pedersen attacken i Berlin 2016,Berlin,sorg,gravljus

Det är med mänsklighet och öppenhet som Tyskland ska möta dem som sprider hat, fortsatte Merkel.

– När vi fortsätter med våra liv och arbeten, säger vi till terroristerna: Ni är mördare fulla av hat, men ni ska inte bestämma hur vi lever och vill leva. Vi är fria, godhjärtade och öppna.

Den tyska regeringen kommer dessutom att ta till alla nödvändiga åtgärder för att täppa igen eventuella säkerhetsluckor, lovade Merkel, eftersom Berlinattacken avslöjat flera brister.

Redan under nyårsfirandet i Berlin kommer omkring 2 500 poliser kommer att röra sig på gatorna och omkring 1 500 brandmän är i beredskap.

Brexit ett djupt snitt

Förutom kampen mot terrorism, talade Merkel om det politiska läget inom EU.

– Många förknippar 2016 med en känsla av att världen vändes upp och ner, eller att det som länge ansågs som en bedrift, nu ifrågasätts, den europeiska unionen till exempel, sade Merkel.

Storbritanniens premiärminister Theresa May och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Storbritanniens premiärminister Theresa May tillsammans med Angela Merkel. Storbritanniens premiärminister Theresa May och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Bild: EPA/MICHAEL SOHN / POOL Theresa May,Angela Merkel,Storbritannien,Europeiska unionen,Tyskland,Brexit,flaggor,politiker

Merkel liknade brexit vid ett djupt snitt och menade att även om EU-apparaten är långsam och trög, borde dess medlemmar fokusera på gemensamma intressen som överskrider nationella fördelar.

Hon riktade därmed en direkt pik till det populistiska partiet Afd, Alternativ för Tyskland, som vill att landet lämnar EU och stänger sina gränser för asylsökande.

– Och ja, Europa borde fokusera på vad som kan vara bättre än den nationella staten. Men tyskar ska aldrig låta sig förledas att tro att de kan få en bättre framtid på egen hand.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes