Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsårets solsida - Åboland

Solnedgång.
Solnedgång. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press solnedgång,Solnedgång,glädje,energi

Känns det som om rubrikerna ofta gått i moll? Här hittar du nyhetsårets solsida!

Minns du främst de tråkiga nyheterna 2016 bjöd på? Nyheter om folk som blir av med jobbet, budgeter som inte räcker till och tragiska olyckor. Vanvård på anstalter, misslyckade byggen och hopp om idrottsframgångar som gick i stöpet. Alla dessa har det skrivits om, men det har också funnits mycket positivt att berätta om. Här har vi samlat ett antal goda och glada nyheter från året som gott.

Fabriker med flyt

Under året har Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå flera gånger kommit med glädjande siffror, så också mot slutet av året. I november minskade antalet arbetslösa i alla ekonomiska regioner i Egentliga Finland jämfört med föregående år. I Nystadsregionen minskade arbetslösheten mest, det vill säga med 12 procent, och i Saloregionen minst, med tre procent.

Sjösättning av Mein Schiff 5 januari 2016
Mein Schiff 5 sjösattes vid Åbovarvet i januari 2016. Sjösättning av Mein Schiff 5 januari 2016 Bild: Yle/Nora Engström mein schiff,Meyer Turku

Valmet automotivs bilfabrik i Nystad siktar på att rekrytera 1000 nya anställda och Åbovarvet Meyer Turku kan visa upp en välfylld orderbok som skapar job och framtidstro.

Sandviks fabrik i Åbo bjuder på en riktig solskenshistoria. År 2015 skulle fabriken läggas ner, men till slut valde koncernledningen istället att satsa. I år har efterfrågan på fabrikens produkter för gruvindustrin ökat till den grad att man sedan september anställt 50 personer, och räknar med att anställa ytterligare 100.

Sandvik i Åbo
Sandvik i Åbo tillverkar maskiner för gruvindustrin. Sandvik i Åbo Bild: Yle/ Samuli Holopainen sandvik i åbo

Idrottsframgångar

I slutet av januari blev 17-åriga Wilma Murto från Salo över en natt Finlands mest omtalade friidrottare. Hon förbättrade då världsrekordet i 19-årsklassen två gånger i tyska Zweibrücken – först till 465, sedan 471. Murto gjorde en lyckad mästerskapsdebut på seniornivå då hon slutade sjua i stavfinalen i EM i Amsterdam i juli. Under OS i Rio blev det ingen finalplats, men i U20-VM i Polen räckte resultatet 440 till en bronsmedalj. En finfin säsong med andra ord, så det blir spännande att se vad 2017 hämtar med sig för Murto.

Wilma Murto, Paavo Nurmi Games 2016.
Wilma Murto Wilma Murto, Paavo Nurmi Games 2016. Bild: Anssi Mäkinen / SUL arkiv Wilma Murto,stavhopp,friidrott

I våras blev det möjligt för Piffens handbollsherrar att ansöka om FM-ligalicens. I september spelades det herrligahandboll i Pargas efter en paus på 19 år. Piffen förlorade ligadebutmatchen mot BK-46, och alla andra matcher fram till årsskiftet, men än finns det tid att vända skutan. Heja, heja!
Daniel Söderlund, ÅIFK-PIF, 26.10.2016.
Pargas IF:s Daniel Söderlund. Daniel Söderlund, ÅIFK-PIF, 26.10.2016. Bild: Yle/Janne Isaksson daniel söderlund,Pargas IF

För fotbollsspelaren Albin Granlund har året bjudit på många fina fotbollsstunder. I slutet av augusti blev det klart att ytterbacken Granlund skulle göra en eftelängtad debut i landslaget.. En lysande säsong avslutades sedan på bästa möjliga sätt: I oktober säkrade Granlunds IFK Mariehamn ligatiteln på hemmaplan.
Albin Granlund.
Albin Granlund firade ligaguldet i Mariehamn Albin Granlund. Bild: Yle/Tomi Hänninen Albin Granlund

Nagu sattes på kartan

Då asylsökande flyttade in på Kyrkbacken i Nagu, kavlade Naguborna upp ärmarna för att få nykomlingarna att känna sig välkomna. Orten blev snabbt känd för sin gästvänlighet, och i januari 2016 blev det kändisskapet internationellt. Flyktingfotograf Giles Duley skrev i brittiska The Guardian om värmen och gemenskapen i Nagu, och om hur ortens visat hur man välkomnar främlingar.

I slutet av april var det dags för asylsökande att lämna Nagu eftersom hotellet de bott i under vintern återgick till normal verksamhet då turistsäsongen närmade sig. Men alla lämnade inte orten. Med gemensamma krafter ordnade Naguborna med boende så att flera av familjerna kunde stanna kvar på orten.

I Nagu har integrationen fungerat bra.
Vännerna Azaldeen Kahem och Anna Franzén,i Nagu. I Nagu har integrationen fungerat bra. Bild: Yle/Johanna Ventus anna franzén,Nagu,asylsökande,social integration,integration (invandrare)

Yle Åboland hälsade på i december och träffade flera asylsökande som stannat i Nagu. Här kan du läsa om deras vardag: I Nagu går det inte att försvinna i mängden - här lär man känna varandra

Vården i vågskålen

Under året har vi fått läsa upprörande nyheter från sjukvårdsvärlden, inte minst då Turun Sanomat kom med avslöjanden om vanvård vid psykiatriska avdelningen G1 i Kuppis i Åbo. Problemen som uppdagades i samband med rapporteringen vittnar om allvarliga problem i vårdkulturen.

Men trots att det finns problem som behöver tacklas, finns det också en hel del att glädja sig över beträffande den vård som finns tillgänglig i vår landsända. Eller vad sägs om de här rubrikerna: Lille Hilding får Nordens bästa prematurvård i Åbo, Ny hälsostation byggs i Houtskär: "En väldigt bra dag!", Åbo får landets första mögelklinik, Revolutionerande forskning siktar på medicin mot Alzheimer och Rekordintresse för svenska inom ÅUCS

Yllestrumpor för de nyfödda på ÅUCS.
Prematuravdelningen vid ÅUCS erbjuder högklassig vård för de små. Yllestrumpor för de nyfödda på ÅUCS. Bild: Yle/Lotta Sundström tyks

I framtiden kan vi förvänta oss ännu bättre vård. Jane och Aatos Erkkos stiftelse kom ihåg hudcancerforskningen vid Åbo universitet med en stor donation, 800 000 euro. Medicinalrådet Sakari Alhopuro donerade i mars en halv miljon euro till Åbo universitet för mer forskning kring fästingar. Det har också konstaterats att ÅUCS cancervård håller toppnivå inom EU (TS).

Gott och blandat

Invånarna i skärgården minskar men det finns de som bryter mot trenden. Läs om småbarnsföräldrarna Christina och Kalle Jansson, och Aarón Blanco från Spanien som alla flyttat till Korpo: "Att flytta till Korpo är det bästa vi gjort"

Åboregionens kunnande har gjort sig känt så långt borta som i Förenade arabemiraterna. Företaget Admares planerat en flytande ö för lyxhotellet Burj Al Arab i Dubai. Ön byggdes på bara elva månader vid Raumovarvet och transporterades under våren sjövägen till Dubai. Sigge Arkitekter och Kudos Dsign från Åbo deltog med arkitekt- och inredningsplanering.

En sektion av lyxhotellet Burj Al Arabs terrass före transporten från Finland.
Lyxön bogserades till Dubai där den monterades upp. En sektion av lyxhotellet Burj Al Arabs terrass före transporten från Finland. Bild: Joni Rantasalo Burj Al Arab,Emiratet Dubai,admares

Axxell Brusaby i Kimito är det enda stället i Finland som i större skala skolar upp assistenthundar. Trycket på att skola fler hundar hårt, det är många som väntar på att få ha en assistenthund vid sin sida. I år har man kunnat påbörja skolningen av rekordmånga fyrfota assistenter. I videon nedan visar tiken Ria upp sina färdigheter.

Sist men inte minst en favorit i repris: dagisbarnen från Villa Solaris som lussade och sjöng i decembermörknet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland