Hoppa till huvudinnehåll

På tv i natt: Finland möter Schweiz med Ahokas vid rodret

Betydelselös match? Jo med tanke på Finlands fortsatta turnering, men dramatik finns det i luften minsann. Ishockeyförbundet har petat både chefstränaren Jukka Rautakorpi och assisterande tränaren Rauli Urama. U18-guldcoachen Jussi Ahokas tar över.

Vad?

Finland möter Schweiz i sin sista gruppspelsmatch i katastrof-JVM klockan 00.30, en halvtimme in på det nya året i Bell Centre i Montreal. Matchen sänds direkt i TV2 och på Arenan. Anki Karhu refererar på svenska.

Oavsett hur det går i matchen blir Finland sist i sin grupp och möter Lettland i nedflyttningskvalet (se tidtabellen längst ner i artikeln).

På spel för Finland

Katastrofen är ett faktum. Danmark förlorade mot Schweiz efter straffar och juniorlejonens sista halmstrå brast. Nedflyttningskvalet väntar.

Ishockeyförbundet har hörsammat spelarnas kritik och byter chefstränare och största delen av ledningsgruppen mitt under turneringen. Hockeyförbundets ordförande Harri Nummela säger att förbundsstyrelsen gav honom och vd:n Matti Nurminen mandat att sparka Rautakorpi.

Tre poäng och en seger i den sista gruppspelsmatchen skulle ge Jussi Ahokas en flygande start på sitt chefstränarskap och mentalt ha en stor betydelse för de pressade juniorlejonen.

På spel för Schweiz

Om Sverige vinner över Tjeckien kan Schweiz med en trepoängsseger över Finland bli grupptvåa och möta antingen Ryssland eller Slovakien i kvartsfinalen. En förlust betyder att Schweiz antingen möter Kanada eller USA.

Schweiz är taggat, har vinnarnäsa och kommer att ge sitt allt.

Tidigare möten

JVM 2014 i Malmö, Sverige: Finland och Schweiz möttes i gruppspelets sista match på nyårsafton 2013. Matchen stod 3-3 efter förlängning. Finländska målskyttar: Ville Pokka, Aleksi Mustonen och Saku Mäenalanen. Schweiz Claude Paschoud avgjorde på straffar. Men Finland vann JVM-guld. Chefstränare Karri Kivi.

JVM 2013 i Ufa, Ryssland: Finland och Schweiz möttes i gruppspelet 30.12.2012. Finland vann efter straffar, 5-4 efter Mikael Granlunds mål. Men Finland blev nästsist i sin grupp, spelade nedflyttningskval och slutade som sjua. Chefstränare Harri Rindell.

JVM 2011 i Buffalo, USA: Finland vann över Schweiz i gruppspelet 4-0 den 28 december 2010, men bägge lagen föll ut i kvartsfinalerna. Chefstränare Lauri Marjamäki.

Håll ögonen på

Det 17-åriga schweiziska superlöftet Nico Hischier hör till de intressantaste spelarna i sommarens NHL-draft. De ivrigaste tippar på att han skulle draftas som nummer två efter kanadensaren Patrick Nolan och göra schweizisk hockeyhistoria.

Hischier har imponerat den här säsongen i Halifax Mooseheads, som spelar i den kanadensiska juniorligan QMJHL. Han är med sina 48 poäng (23+25) på 31 matcher lagets nästbästa poängplockare.

Schweiziska supertalanger Nico Hischier på isen
Nico Hischier är ett hett namn i sommarens NHL-draft. Schweiziska supertalanger Nico Hischier på isen Bild: imago/Geisser/ All Over Press Nico Hischier,ishockey,jvm 2017

Finlands 17-åriga anfallare Eeli Tolvanen och Kristian Vesalainen ligger också bra till i sommarens draft, trots ett sumpat JVM. I den här matchen kan de inte undgå att bli jämförda med Hischier, så nu gäller det att visa framfötterna.

Referentens tips

Räddar bytet av chefstränare Finlands sista match? I ärlighetens namn så vet jag inte.

Jag tror att juniorlejonen kommer att spela mera avspänt, men om de lyckas få fason på spelet med så här kort varsel är ett stort frågetecken.

Av allt att döma har laget gått igenom en otroligt tung period både känslomässigt och mentalt. Till Ahokas fördel måste nämnas att han känner en stor del av killarna och det är säkert till stor hjälp i en sådan här situation.

Schweiz har å andra sidan spelat en bra turnering och vill knappast trilla ut i kvarten. En seger under ordinarie speltid skulle ge dem en lättare motståndare.

Summa summarum: Huu, det här kan bli en riktig rysare. 3-3 efter ordinarie speltid.

Finlands kvalschema mot Lettland:

Mån 2.1 kl. 18:00 Bell Centre, Montreal
Ons 4.1 kl. 00:30 Bell Centre, Montreal
Tor 5.1 kl. 18:00 Bell Centre, Montreal (vid behov)

Läs också