Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Vi går mot bättre tider, men finns ingen orsak till självgodhet

Statsminister Juha Sipilä.
Statsminister Juha Sipilä. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press politik,Juha Sipilä,Finlands statsminister,Centern i Finland,politiker i Finland

Statsminister Juha Sipilä (C) anser att Finland äntligen är i en situation där ekonomin växer igen. I sin nyårshälsning varnar Sipilä ändå för självgodhet.

Sipilä väcker i sitt nyårstal hopp för Finlands ekonomi. Enligt Sipilä har utsikterna för ekonomin blivit bättre.

- Redan det här årets tillväxt överskrider alla prognoser. Grundreceptet som skapades i regeringsprogrammet fungerar. Det behöver vi inte ändra på nu, trots att vi i vårens förhandlingar om budgetramarna kommer att söka mer åtgärder som främjar tillväxt och sysselsättning.

Trots att ekonomin efter en lång tid av recession nu ser bättre ut, är hotet om ökad ojämlikhet enligt Sipilä verkligt.

- Jag ser det som ytterst viktigt att alla hålls med när vi sätter Finland i skick. Också till regeringsprogrammets viktigaste målsättningar hör att minska på välstånds- och hälsoskillnader mellan människor.

I sin nyårshälsning berättar Sipilä att han håller på att grunda en arbetsgrupp vars uppgift är att hitta nya lösningar som förhindrar att ojämlikheten mellan människor ökar. Professorn och fattigdomsforskaren Juho Saari har lovat bli ordförande för arbetsgruppen, säger Sipilä.

- Han har också tagit upp den här allvarliga saken till diskussion i offentligheten.

”Världen runtom oss krackelerar”

I början av sin nyårshälsning säger Sipilä att världen utanför Finland krackelerar. Spänningarna i den internationella situationen, kriget i Syrien och terrorismhotet i Europa är bevis på detta.

- Nu om någonsin är det klokt för oss att i utrikes- och säkerhetspolitiken följa vårt lands långvariga linje som majoriteten av finländarna stöder.

- Den linjen baserar sig på att vi inte hör till militära allianser, ett trovärdigt försvar, internationellt samarbete framför allt inom ramen för FN och EU, goda bilaterala förhållanden i alla riktningar samt smidigt samarbete mellan myndigheter.

Konkurrenskraftsavtalet ett bevis på finländarnas förmåga

I slutet av sin nyårshälsning lyfter Sipilä fram jubileumsåret för självständigheten - Finland fyller hundra år i december nästa år.

- Vi finländare har genom historien klarat oss igenom brytningstider, när vi har klarat av att göra förnyelser, komma överens om saker och samarbeta.

Det senaste beviset på finländarnas förmåga att komma överens är enligt Sipilä konkurrenskraftsavtalet som undertecknades i juni.

- Alla kan fundera på i vilket skick vår ekonomi skulle vara nu om vi inte hade lyckats komma överens.

Sipilä betonar också att Finland klarar sig utmärkt i internationella jämförelser, men ger sedan en varning i traditionell finländsk anda.

- Det finns ändå ingen anledning till självbelåtenhet. Det finns saker att förbättra på alla fronter, också för regeringen. Jag vill å regeringens vägnar önska alla finländare ett framgångsrikt nytt år och ett fint jubileumsår 2017. Låt oss fira det tillsammans!

Statsministerns nyårshälsning förmedlas traditionellt via Finska notisbyrån före årsskiftet.

Jussi Virkkunen, Yle uutiset / Linn Karlsson

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes