Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingkrisen fick familjen Sandås att flytta till Aten - “Det känns viktigt att möta flyktingarna”

Familjen Sandås i Aten.
Familjen Sandås i Aten. Bild: Yle/Jessica Stolzmann sandås,flyktingar,Grekland,missionärer

Familjen Sandås kunde inte längre bara sitta hemma i Kvevlax i Korsholm utan att göra något. För ett och halvt år sedan började flyktingarna strömma till Grekland från Turkiet och de ville vara på plats för att hjälpa.

Grekiska bokstäver plitas ner i ett skolhäfte. Två finlandssvenska barn ligger på matsalsgolvet och gör läxor. Ibland kan det gå flera timmar till läxorna, säger de. Skolbarnen i Grekland har mycket mer läxor än barnen i Finland.

- Vi har diktamen varje dag som jag måste öva till. Jag brukar aldrig göra några fel, säger åttaåriga Kaleb och visar sitt häfte som är fullt med beröm från läraren.

Rebecka gör läxor i Aten.
Rebecka gör läxor i familjens hem i Aten. Rebecka gör läxor i Aten. Bild: Yle/Jessica Stolzmann sandås,missionärer,Missionskyrkan, Helsingfors,Aten,Grekland

Kaleb och hans lillasyster Rebecka går i grekisk skola i Aten medan yngsta brodern Eliah går på dagis.

De har bott i Grekland i snart ett och ett halvt år, ända sedan familjen bestämde sig för att flytta från Kvevlax i Korsholm till Aten.

- Man fick ju svara på en del frågor om varför man flyttar från världens bästa land till kanske det sämsta landet i Europa. Vissa tyckte nog inte att vi är kloka, men folk får tycka vad de vill, säger Hege-Elise Sandås.

Barnen spelar fotboll.
Rebecka och Kaleb spelar fotboll. Barnen spelar fotboll. Bild: Yle/Jessica Stolzmann sandås,Missionskyrkan, Helsingfors,Aten

Martin och Hege-Elise, som ursprungligen är från Norge, flyttade till Grekland för att de ville jobba med flyktingar.

- Det känns viktigt att vara här och ta emot flyktingarna när de kommer till Europa. Många av dem har varit med om mycket, de har gått igenom eld och vatten. Vi vill visa att någon bryr sig, säger Martin Sandås.

Familjen jobbar för Missionskyrkan i Finland. Hege-Elises jobb går ut på att koordinera och administrera grupper av volontärer som kommer till Grekland för att hjälpa för en kortare tid. Martin som jobbade som speciallärare i Finland undervisar flyktingarna.

- Jag lär flyktingarna engelska. Det finns också några som har velat lära sig svenska för de vill vidare till Sverige. Dessutom undervisar jag flyktingar som har kommit till tro och vill veta mera om kristendomen, säger Martin.

Martin och Hege-Elise Sandås.
Martin och Hege-Elise Sandås i sitt hem i Aten. Martin och Hege-Elise Sandås. Bild: Yle/ Antti Kuronen sandås,missionärer,Missionskyrkan, Helsingfors

Rätt tid på rätt plats

Hege-Elise rör ihop hummus i familjens kök. Det ska bli äggplanta och grekisk sallad till lunch. Grönsakerna har mer smak här än i Finland på vintern. På gården växer apelsiner som man kan plocka från balkongen.

- Det känns som om vi kom i rätt tid. Bara fem dagar efter att vi flyttade hit kom den stora vågen med upp till 9 000 flyktingar om dagen till Grekland, säger Hege-Elise.

Bredvid familjens hem finns ett flyktingläger som har satts upp på en gammal flygplats. Små barn kryper under ett söndrigt taggtrådsstängsel ut på parkeringsplatsen där de leker. De flesta som bor här är afghaner och kommer att tvingas stanna i Grekland en längre tid.

- Ingen av de här flyktingarna har det bra jämfört med hur flyktingarna har det i Sverige eller i Finland. Det slående är hur olika de olika nationaliteterna behandlas. Syrierna har det bäst, afghanerna har det mycket sämre. De har inga möjligheter att komma vidare från Grekland, säger Hege-Elise.

Hege-Elise Sandås på ett lyktingläger i Aten.
Hege-Elise Sandås leker med barnen på ett flyktingläger nära deras hem i Aten. Hege-Elise Sandås på ett lyktingläger i Aten. Bild: Yle/Jessica Stolzmann flyktingar,Grekland,sandås,Missionskyrkan, Helsingfors

Brist på varma kläder

De små barnen är klädda i bara sandaler trots att det nu i december har varit lika kallt i Aten som i Finland.

- Kölden oroar mig. Hjälpförsändelserna innehåller mest sommarkläder och de här barnen skulle behöva vinterkläder, säger Hege-Elise.

I ett par slitna soffor sitter afghanska män och tittar på barnen.

- Det är sysslolösheten som är värst. Då barn och vuxna inte har något vettigt att göra blir de frustrerade. Det kommer att vara en de största utmaningarna för Grekland, säger Martin.

Familjen Sandås planerar att stanna en längre tid i Grekland. Landet är i ekonomisk kris och har inte kapacitet att ta hand om alla flyktingar.

- Det viktiga är ett långsiktigt arbete. Grekland behöver oss nu, säger Hege-Elise.

Läs mera:

De sitter fast i Grekland -“Varje dag är en förnedring”

Det är dammigt och kallt. Den gamla industrihallen som bara har några gluggar till fönster är inte menad för människor. Här har förvarats toalettpapper, men nu är hallen så förfallen att den inte duger för det längre.