Hoppa till huvudinnehåll

Frida vill att den vanliga östnylänningen ska synas och höras

Frida Frankenhaeuser
Frida Frankenhaeuser blir programvärd för Yle Östnyland. Frida Frankenhaeuser Bild: Yle/Fredrika Sundén frida frankenhaeuser,programledare,radio,Yle,yle östnyland

Mycket glädje och skratt. Det lovar Yle Östnylands nya programvärd Frida Frankenhaeuser att hon ska bjuda lyssnarna på då hon tar över radiovågorna i januari.

Frida hette Lindholm i efternamn fram till augusti, då hon gifte sig och fick vad hon själv beskriver som det ”eleganta” namnet Frida Frankenhaeuser.

Hon är 31 år och bor i Borgå, och från och med januari är det hennes röst som östnylänningarna får vakna till om morgnarna.

För de flesta är Frida antagligen mest känd som den andra halvan av Frillan och Prillan i Radio X3M:s eftermiddagsprogram Stiftelsen, som hon gjorde ihop med Pernilla Karlsson åren 2014 och 2015.

Frida Frankenhaeuser

 • Född Lindholm. 31-årig Borgåbo.
 • Har tillbringat de flesta av sina somrar på Sarvsalö i Lovisa.
 • Mest känd som den ena halvan av Frillan och Prillan i Radio X3M. Gjorde eftermiddagsprogram ihop med Pernilla Karlsson åren 2014–2015.
 • Har också gjort radioserierna Hon som inte rodnar och Han som inte rodnar (2013 och 2015). Bestod av djupintervjuer med unga kvinnor och män högt uppe i karriären, bland annat Eva Wahlström och Carl Haglund.
 • Programvärd för den nya tv-serien Bluffresan som har premiär i april. Nio lag, bestående av några kompisar, ska på sociala medier fejka att de är på utlandsresa.
 • Börjar jobba som programvärd på Yle Östnyland vid årsskiftet.

Men Fridas rötter sitter också djupt i den östnyländska jorden. Hon följer i sin mamma Christel Lindholms fotspår då hon tar över jobbet som programvärd efter Mathias Gustafsson.

– Säkert redan som nyfödd har jag fått vara med på Yle Östnyland, inlindad i en liten duk intill min mammas kropp. Jag har varit med då redaktionen fanns på Borgågården, och har ritat och läst och lekt med alla reportrar, säger Frida.

I radion fick hon inte prata riktigt då ännu, men hon fick följa med sin mamma till jobbet då det inte fanns en barnvakt att ta till.

Frida minns till och med magnetbanden som redaktörerna klippte och klistrade med då de producerade radioinslag förr.

Jag är mer intresserad av vanliga människor än av kändisar. Jag tycker att det mycket mer spännande att höra på en vanlig postutdelare eller barnträdgårdslärare.― Frida Frankenhaeuser

Man kan nästan säga att Frida föddes i Yle Östnylands studio.

– Om det hade funnits en barnmorska på redaktionen så tror jag att mamma hade fött mig där.

Vanliga människor mer intressanta än kändisar

Då Frida får beskriva sig själv som programvärd är ”spontan” det första hon kommer att tänka på.

Hon säger också att hon är noga med att den vanliga människan som bor och jobbar i Östnyland ska få höras och synas.

– Jag är mer intresserad av vanliga människor än av kändisar. Jag tycker att det mycket mer spännande att höra på en vanlig postutdelare eller barnträdgårdslärare. Sådana människor är mer intressanta än någon kändis.

En annan sak som är typisk för just Frida är att hon pratar med alla. Hon säger att hon antagligen är ett horrorsällskap i Finland.

– När jag sitter på bussen så pratar jag med alla främlingar som sätter sig bredvid mig. Också då folk kommer emot på gatan kan jag säga något i stil med ”hej, hej, det är fint väder i dag” och så kan det leda till en diskussion.

Östnyland ska vara ett bra ställe att bo på

Frida ser fram emot att få jobba på lokalradion, och säger att det känns jätteroligt på alla sätt.

Förut har hon jobbat på Radio X3M där hon har fått göra radio om sådant man kan tala om i hela Finland: musik, populärkultur och kändisar.

Frida Frankenhaeuser
Frida Frankenhaeuser Bild: Yle/Fredrika Sundén frida frankenhaeuser,programledare,radio,Yle,yle östnyland

Just nu är hennes liv ändå mer lokalt. Hon bryr sig om miljön, om barn och unga eftersom hon själv har ett litet barn, om utbildning och om många andra saker som är viktiga på ett lokalt plan.

– Jag vill att Borgå, Lovisa, Sibbo och hela Östnyland blir ett så bra ställe att leva på som möjligt, så nu känns det jätteroligt att jag får jobba för just det här och att jag får göra Östnyland till ett lite bättre ställe.

Lyssnarnas dag ska bli lite bättre

Vad tror Frida att just hon kan erbjuda de östnyländska radiolyssnarna?

– Mycket glädje och bra skratt. Sedan önskar jag ju att de som lyssnar på Yle Östnyland ska sätta på radion på morgonen och tänka, ”ah, det är en lite bättre dag i dag för att jag får lyssna på Yle Östnyland”.

Fridas vision är att östnylänningarna inte ska behöva lyssna på någon annan radiokanal än just Yle Vega Östnyland mellan klockan halv sju och nio om morgnarna.

– Du får höra bra musik, du får veta om det är trafikstockningar någonstans, du får veta om det är något problematiskt med vädret och du får veta exakt vad som händer i Östnyland. Varje morgon får du det du behöver för att klara av resten av din dag, säger hon.

 • Mari Laukkanen hemma i köket i Eno

  Ord från hjärtat - Mari Laukkanen och Kristas varma stöd

  Kristas ord bar Mari mot toppen.

  "Gå in sådan som du var på junior-VM i tiden. Lika stark, lika dig själv!" Krista Pärmäkoskis ord under skidskytte-VM kom att ha en väldigt stor betydelse för att Mari Laukkanens vinter 2017 kom att bli så lyckad till slut. Krista skrev till Mari efter den misslyckade VM-starten i Hochfilzen, inför fjärdeplatsen i distanstävlingen.

 • Väggur sätts upp på väggen

  Över femtiotusen vill slopa sommartiden

  Medborgarinitiativet nu till riksdagen.

  Gränsen för att initiativet skall behandlas i riksdagen går vid 50 000 och den gränsen överskreds på måndag morgon.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland

 • Propellerplan över Helsingfors-Malms flygplats.

  Naturskyddsdistrikt kritiska till flygplatsplaner i Pyttis

  Distrikten kräver mer öppenhet och behövliga utredningar.

  Distrikten i Nyland och Kymmenedalen är kritiska till att processen har beretts i tysthet. Nu kräver man mer öppenhet och att medborgarna kan vara delaktiga i planeringen.

 • Brandmän släcker takbrand.

  Elkabel i taket kan ha orsakat hallbranden i Östermalm

  Företaget som hyrde hallen verkar ha klarat sig någorlunda.

  Orsaken till fredagseftermiddagens eldsvåda i en hall i Östermalm i Borgå är fortfarande oklar. Företaget som hyrde in sig i hallen verkar ändå ha klarat sig undan mer eller mindre med blotta förskräckelsen.

 • Sockengården i Sibbo och blommor i september

  Sibbo gick ett tiotal miljoner på plus i fjol

  Kommunens resultat visar ett överskott på 13 miljoner.

  Kommundirektören har kommit med ett förslag till bokslut för 2016. Sibbos resultat och verksamhetsbidrag visar ett överskott på 13 miljoner euro var.