Hoppa till huvudinnehåll

Gott nytt år 2017! - så firade vi och världen

Finlands hundraårsjubileum inleddes med århundradets nyårsfest i Helsingfors och 80 000 människor på stan. Landets största fyrverkeri lyste upp himlen i Kotka. Se video från fyrverkerier utomlands.

Finländarna firade under natten historiens varmaste nyårsafton som samtidigt också är startskottet till Finlands hundraårsjubileum. I Helsingfors inleddes året med århundradets nyårsfest.

Vy över Tölöviken mot Medborgartorget på nyårsnatten.
Vy över Tölöviken mot Medborgartorget på nyårsnatten. Bild: com.pic. / Kimmo Brandt/All Over Press Helsingfors,Nyårsfirande världen runt,medborgartorget

I den stora nyårskonserten på Medborgartorget uppträdde finländska toppartister som Paula Koivuniemi, Saara Aalto och Palefeace och Prinssi Yousuf. Kvällen började med ungefär 30 000 i publiken som växte sig större an efter. När det var dags för fyrverkerier vid tolvslaget hade 80 000 personer samlats i Helsingfors centrum.

Hoppa över Twitterpostning

En del av Mannerheimvägen var avstängd för trafik - det var tänkt att Helsingforsborna skulle dansa där. Men bara enstaka vågade sig ut på det jättelika dansgolvet.

Helsingforsbo: Grattis till Finland

Parken kring Tölöviken lystes under kvällen och natten upp av en blå ljusshow. Svenska Yle träffade människor i vimlet.

Mats Wägar firar nyåret på tre man hand med fru och barn. Han gissar att familjen somnar innan tolvslaget.

- Det är hundra år sedan självständigheten men vad är det man firar? Det får alla besluta själv, men finländskhet har ju uppkommit mycket tidigare än så. Men det är ju bra jobbat och vi kan säkert bli bättre.

Christoffer Westin skulle skjuta raketer med familjen ikväll. Han har varit noggrann med att fyrverkeripjäserna är säkra. Han kommenterar jubileumsåret så här:

- Grattis till Finland. Det är ett fint land. Bästa landet i världen!

Helsingforsbornas fest har förlöpt under stark polisövervakning.

Hoppa över Twitterpostning

Finlands största fyrverkeri - i Kotka

Landets största fyrverkeri har exploderat över Kotkas himmel. Visserligen har man använt fler raketer i festligheterna i Helsingfors, men med mängden krut slår Kotka rekord.

Där har man sprängt 1 500 kilo i luften - du kan se fyrverkeriet i artikelns huvudvideo.

– Tidigare har ingen skjutit motsvarande mängd i Finland. Raketerna når på sin höjd 250 meter och minst 80 meter, säger pyroteknikern Teppo Hakkarainen.

Det är Kaakon Kulttuuritehdas ry. som har arrangerat fyrverkeriet i Kotka. Raketerna har kostat tiotusentals euro och de är finansierade med hjälp av sponsorer och bidrag.

Folkfest världen över

En kvinna och en man tar en selfie med Hongkongs hjärtformade fyrverkerier i bakgrunden.
En nyårsselfie i Hongkong. En kvinna och en man tar en selfie med Hongkongs hjärtformade fyrverkerier i bakgrunden. Bild: EPA/JEROME FAVRE Nyårsafton,Selfie,2017
Konfetti och ljusrött ljus över en folkmassa som jublar och klappar i händerna.
Warszawabor firar med nyårskonsert. Konfetti och ljusrött ljus över en folkmassa som jublar och klappar i händerna. Bild: EPA/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT Warszawa,Nyårsafton,2017
Sju personer med mössor och självlysande glasögon poserar för kameran på en nyårsfest i Berlin.
Festglasögon i Berlin skyddar mot raketer. Sju personer med mössor och självlysande glasögon poserar för kameran på en nyårsfest i Berlin. Bild: EPA/BRITTA PEDERSEN Nyårsafton,solglasögon,fester,glasögon,Berlin

Australien hör till de första länder där året byter. De klassiska bilderna av världens allra första sekunder av det nya året, förgyllda av fyrverkerier ovanför operahuset i Sydney, är ett måste varje nyår.

Artikeln fortsätter under videorna.

Också Hongkong och Taiwans huvudstad Taipei imponerade med sina raketer. Taipei erbjöd en kombinerad ljus- och pyroteknikshow från skyskrapan Taipei 101. Showen ses som en av världens mes extravaganta och innehöll sammanlagt ungefär 15 000 raketer.


Det är inte varje dag som nyhetsbyråerna skickar ut videomaterial från Nordkoreas huvudstad Pyongyang. I den här videon applåderar nordkoreaner och beundrar fyrverkerierna medan en ivrig kommentator talar i bakgrunden.

Rädslans skugga över festligheterna

Oron för nya terrorattacker mot folkmassorna som firar nyår har fått flera städer att öka säkerheten med hjälp av massiva polispådrag.

I de tyska städerna Köln, Berlin samt i Belgiens huvudstad Bryssel och i New York har varje människa som går in på städernas festområden visiterats.

I New York stod sopbilar fyllda med sand utplacerade för att hindra fordonsattacker mot festligheterna. I flera andra städer använder man sig av betongbarriärer.

Säkerhetsvakter kontrollerar alla som vill in på festområdet i Köln.
Efter fjolårets massövergrepp i Köln kontrollerade säkerhetsvakter alla som gick in på festområdet. Säkerhetsvakter kontrollerar alla som vill in på festområdet i Köln. Bild: EPA/RONALD WITTEK Köln,2017
Två tungt beväpnade poliser vaktar över festligheterna i Madrid.
Tungt beväpnad polis vaktade Madrid. Ansiktena är pixlade för att spansk lag kräver det. Två tungt beväpnade poliser vaktar över festligheterna i Madrid. Bild: EPA/SANTI DONAIRE Madrid,Puerta del Sol (monument i Spanien, Extremadura),poliser,Nyårsafton,2017
Polisen kroppsvisiterar en ung kille som ska gå in på festområdet i Bryssel.
Alla som vill in på festområdet i Bryssel blir kroppsvisiterade. Polisen kroppsvisiterar en ung kille som ska gå in på festområdet i Bryssel. Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ Kroppsvisitation,säkerhetskontroller,Bryssel,Nyårsafton,2017

Här kan du läsa vårt flöde av stämningar från nyårsfesterna världen över under nyårskvällen. Också i Finland.

Läs mera:

2017 är här - vi följde med när världen firade

Yle Nyheter följde med stämningarna när året byttes på olika håll i världen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes