Hoppa till huvudinnehåll

Hamsteruppfödning ger Petra glädje och kärlek

Det började med en enda hamster som blev hela familjens favorit. Idag är Petra Nyman i S:t Karins hamsteruppfödare som ägnar en hel del tid åt sina små gnagare som blivit allt fler med åren.

Det som börjar som en liten hobby kan ibland växa till sig och bli en mycket större del av livet än man någonsin kunnat ana på förhand. Så gick det också för Petra Nyman, hamsteruppfödare med tiotals små gnagare hemma i S:t Karins.

Dvärghamster på handflata.
Dvärghamstern Siltsu. Dvärghamster på handflata. Bild: Yle/Lotta Sundström sanis hamstery

I hamsterrummet hemma hos Nyman är det full rulle då Yle Åboland hälsar på. En av hamstrarna har möblerat om ordentligt under natten och flera andra är vakna och sprätter omkring. Det visar sig att det är någonting speciellt på gång, för i en av burarna har dräktiga hamsterhonan Stumpan kommit igång med att föda små hamsterungar.

- Det här är ganska sällsynt, konstaterar Nyman.

Vanligtvis föder hamstrarna under natten och uppfödaren hinner inte märka något före ungarna redan är födda. Nyman har också andra kullar för tillfället. På andra sidan rummet har hamstern Hillas ungar hunnit bli två veckor gamla och börjat utforska sin omgivning, även om ögonen tillsvidare bara är små springor.

Petra Nymans hamsterrum.
Hamsterrummet hemma hos Petra Nyman Petra Nymans hamsterrum. Bild: Yle/Lotta Sundström petra nyman

Nyman har guldhamstrar och flera olika dvärghamstrar: kinesisk, roborovski, vintervit och campbells ryska dvärghamster. Exakt antal vet inte Petra just nu. En del av ungarna är ännu så små att de inte lämnat boet och Petra har inte kommit åt att räkna dem.

Familjens ögonsten tände gnistan

Idag är hamstrarna en kär hobby för Petra Nyman. Det hela började med att familjen letade efter ett litet husdjur för dottern. Valet föll till slut på cremefärgade guldhamstern Tico.

- Vi hämtade hem Tico och blev väldigt förälskade. Han var hela familjens ögonsten.

Nyman började läsa om guldhamstrar och fick upp ögonen för chokladfärgade hamstrar. Snart hade Nyman både en chokladfärgad hona, en svart hane som bar på chokladfärgen, och ett intresse för att börja föda upp hamstrar. Idag är Nyman en registrerad uppfödare med uppfödarnamnet Sani's.

- En hobby som man kan hålla på med hemma tillsammans med barnen var kanske min idé, och nu är vi här, säger Nyman.

Dvärghamster.
Dvärghamster. Bild: Yle/Lotta Sundström sanis hamstery

Ett bra lynne är viktigt

Ganska länge hade Nyman bara guldhamstrar, men för ett drygt år sedan vaknade intresset också för dvärghamstrar. Campbells ryska dvärghamstrar var de första som fick flytta in.

- De kan vara väldigt måna om sitt revir. När man sätter handen in i deras terrarium så kan de bita, och sådana var också mina första. Då tänkte jag att nej aldrig, det här är ingen grej för mig. Men man ska inte alltid göra det så lätt för sig, säger Nyman.

Nyman bestämde sig för att satsa på att avla fram campbell-hamstrar som är mera orädda och inte försvarar sitt revir lika hårt. För att demonstrera resultatet lyfter Nyman upp en campbell-unge som är upptagen med att gräva i sågspånet.

- Den är kanske inte så där jätteglad att jag tar upp den, men jag får ta den och den biter inte. Jag är väldigt noga med hurdana föräldrarna är. Det sägs att de kan vara aggressiva, men säljer jag dem som sällskapsdjur får de inte vara sådana. Så visar en hamster att den inte tycker om att man tar den från buren så använder jag den inte i aveln.

Rosetter från hamsterutställningar.
Petra Nymans hamstrar har vunnit en hel del priser på hamsterutställningar. Rosetter från hamsterutställningar. Bild: Yle/Lotta Sundström sanis hamstery

Nyman deltar aktivt i hamsterutställningar med sina djur och är styrelsemedlem i Finlands hamsterförbund. Förbundet ordna flera utställningar varje år på olika håll i landet. Förutom att avla fram vänliga hamstrar har också utseendet en betydelse.

- Man måste fundera på hur man ska avla för att få fram nya fina utställningsdjur, och samtidigt också fina sällskapsdjur och att lynne ska vara bra.

Hur sociala hamstrarna är varierar. En del av dem är mera intresserade av människor än andra. Då en hamster flyttar till ett nytt hem lönar det sig enligt Nyman att lämna den i fred i ett par dagar så den får vänja sig med nya dofter och ljud.

- Men sedan måste man börja ta den i famnen. Och desto mer man gosar och kelar med den, desto mer börjar de kräva uppmärksamhet, säger Nyman.

En av Nymans hamstrar, Elma, skulle gärna vara i famnen dygnet runt. Men alla hamstrar lär sig inte att uppskatta kel. En del trivs helt enkelt mer för sig själva, och en av dem är Kamu.

- Det är ingen skillnad hur mycket jag håller på med honom, han vill inte att man ska röra honom. Men han är jättego för det, säger Nyman.

Finlands hamsterförbund ger ut tidningen Poskipussi.
Hamsterförbundet ger ut tidningen Poskipussi (Kindpåsen). Finlands hamsterförbund ger ut tidningen Poskipussi. Bild: Yle/Lotta Sundström poskipussi

Givande hobby

En del av hamsterungarna säljer Nyman via en djuraffärskedja. Kunderna har varit speciellt nöjda med att hamstrarna Nyman fött upp är mera tama än vanligt. Att få bra respons på sitt avelsarbete känns fint säger Nyman.

- Det är nog det största, att få bra feedback om att de hamstrar jag fött upp är sådana jag vill att de ska vara.

Att följa med småkrypens liv hemma i hamsterrummet ger också Nyman mycket glädje.

- När du tittar på den där bebisen som går där kan du ju inte annat än att bli varm i hjärtat och i hela kroppen.

På köpet kommer massor av nya vänner bland landets hamsterentusiaster. Vännerna träffas ofta i samband med hamsterutställningar.

- Vi har ett gemensamt intresse, men vi umgås annars också. Det inte bara hamstersnack, berättar Nyman.

- Det har gett mig så mycket, mycket mer än vad någon kan tro när de hör att man föder upp hamstrar.

Lyssna på radiointervjun med Petra Nyman här:

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland