Hoppa till huvudinnehåll

Heikkinen efter sjätte platsen: Nu börjar Touren på riktigt

Matti Heikkinen
Matti Heikkinen jagar framskjutna placeringar på tisdag. Matti Heikkinen Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press heikkinen,längdskidåkning,Matti Heikkinen

De finländska herrarna gjorde som helhet en hyfsad tävling i söndagens lopp i Val Müstair. Nästa tävling i Tour de ski väntar på tisdag och där kommer två finländare att stå på startstrecket.

Redan före Tourstarten var det klart att endast Matti Heikkinen och Perttu Hyvärinen kommer att slutföra Touren.

Lördagens sprint var egentligen endast en transportsträcka mot följande tävling för Heikkinen och på söndagen visade han att han kommer att kämpa om topplaceringar i årets Tour. Heikkinen, som aldrig varit en sprintkanon, slutade sexa på 10 kilometern och ser framemot de kommande etapperna.

– Det här var egentligen den tävling där jag fick igång lite muskulaturen och nu börjar Touren på riktigt. Och jag lyckades riktigt bra. Nu har jag ett bra läge och fortsätter jobba vidare med ett leende på läpparna, konstaterade Heikkinen.

Heikkinen ligger nu på en 16:e plats i sammandraget knappa två minuter bakom ledande Sergej Ustiugov från Ryssland.

Hyvärinen nöjd

Perttu Hyvärinen gjorde igen ett stabilt lopp och lyfte sina aktier i sammandraget efter 30:e platsen i lördagens sprint. En 22:a plats idag ger en 26:e plats i sammandraget och ett hyfsat utgångsläge inför de resterande etapperna.

– Nog kändes sprinten lite i benen, men resultatmässigt var det en bra dag trots att skidåkningen inte var den bästa. Men jag måste vara nöjd med att placeringen blev bättre i jämförelse med startnumret, sade Hyvärinen.

För Iivo Niskanen tog Touren, som planerat, slut idag och trots en nionde plats var han aningen missnöjd med sin insats.

– Jag var inte tillräckligt aggressiv jag borde ha utnyttjat de lätta partierna bättre. Känns som att jag skulle ha haft mer att ge. Jag borde ha pressat lite hårdare mot slutet.

Vilodag väntar

Nu väntar en vilodag innan Touren igen fortsätter för herrarnas del på tisdag med en 20 kilometer lång skiathlontävling i Oberstdorf. Hyvärinen välkomnar vilodagen med öppna armar.

– Nu har vi tävlat i två dagar och det gör nog gott att få återhämta sig lite och äta bra. Så det blir väl bara bättre framöver.