Hoppa till huvudinnehåll

Ingen vill semestra i Turkiet mer: Hotell och affärer i Alanya stänger

Strand i Alanya, Turkiet.
Alanya har tidigare varit en av finländarnas favoriter - men inte mer. Strand i Alanya, Turkiet. Bild: Henryk T. Kaiser / AOP Turkiet,Alanya,solsemester,turism,strandliv,badstränder

Ännu år 2015 var Turkiet det tredje populäraste resmålet efter Kanarieöarna och Grekland, enligt Resebyråbranschens förbund i Finland. Under det året reste 105 000 finländare till Turkiet. Men nu börjar turistnäringen lida av de återkommande nyheterna om terrorattacker...

Ett av finländarnas absoluta favoritresemål i Turkiet har varit Alanya. Turistbortfallet syns i gatubilden – fast säsongen brukar vara livligast sommartid, säger Erik Müller som är ordförande för finländarna i Alanya rf till Yles finskspråkiga nyheter.

- Turisterna försvinner också från Alanya. Näringslivet lider alldeles oerhört mycket. Det är en sorglig sak. Vi har många turkiska vänner, försäljare och krögare. Deras business är i en svår situation, tyvärr.

Müller vill inte börja gissa om turistbortfallet möjligtvis beror på att terrorismen ökat. Under ett års tid har det gjorts ett trettiotal terrordåd bara i Turkiet.

Stängda hotell och affärer

Turistbranschen är en känslig bransch. Det visar till exempel nedskjutningen av det ryska planet för en tid sedan, en incident som försämrade förhållandet mellan Ryssland och Turkiet. Efter det försvann de ryska turisterna nästan helt, säger Müller.

I Alanya, med sitt soliga Medelhavsklimat, tvingades många hotell stänga redan förra vintern och samma sak gäller också i år.

- För tillfället är också många stora hotell helt stängda, åtminstone under vintern. Ganska många butiker har stängts. I trafiken märker man tydligt att det finns färre turister, säger Müller.

"Visst diskuteras attackerna"

I Alanya bor minst hundratals finländare, beroende på årstiden. Terrorattackerna lyfts ofta upp till diskussion bland finländarna i Alanya, trots att de ofta äger rum hundratals kilometer bort i Istanbul eller Ankara, säger Müller.

- Till dem som frågat har jag sagt att situationen i Alanya är lugn, vi har inte sett någon terrorism. Visst diskuteras attackerna, i synnerhet då när de just hänt. Som gäster kan vi ändå inte göra så mycket annat än visa vårt medlidande.

Alanya har också drabbats av exceptionellt ostabilt och kyligt väder. Shortsvädret tog enligt Erik Müller slut i november, och efter det har det regnat och åskat och varit bara ungefär tjugo grader varmt.

Ursprunglig text: Risto Mattila, Yle Uutiset

Artikeln korrigerades den 3.1.2017 kl. 11:40. I den ursprungliga artikeln fanns statistik som gav en felaktig bild av hur turistströmmarna till Turkiet har utvecklats.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes