Hoppa till huvudinnehåll

Terroristattack mot lyxig nattklubb i Istanbul

Förtvivlade anhöriga efter nattklubbsattack i Istanbul.
Förtvivlade anhöriga till offren för nattklubbsattacken. Förtvivlade anhöriga efter nattklubbsattack i Istanbul. Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU Istanbul,terrorattacker

I Istanbul fortsätter polisjakten efter den man som dödade minst 39 människor och skadade ett sjuttiotal med ett skjutvapen på en nattklubb på nyårsnatten.

Attacken skedde drygt en timme efter midnatt på nattklubben Reina, som är en av stadens mest trendiga och lyxiga klubbar. [karta]

Reina ligger i stadsdelen Ortaköy i distriktet Beşiktaş nära den sydligaste Bosporenbron på den europeiska sidan.

Karta över Istanbul.
Karta över Istanbul. Bild: Google kartor,Istanbul

Det rapporteras ha funnits upp till 700 gäster på Reina då angreppet ägde rum. En del av dem hoppade i vattnet i Bosporen för att undgå kulorna.

Enligt CNN Turk var angriparen utklädd till julgubben. Men det förnekades senare av Turkiets premiärminister Binali Yildirim.

Gärningsmannen lyckades fly och är fortfarande på fri fot.

På söndagsmorgonen hade 21 av offren identifierats. Av dem var 15 eller 16 utlänningar, uppgav den turkiska inrikesministern Süleyman Soylu. Bland de utländska dödsoffren fanns bland annat människor från Saudiarabien, Libanon och Marocko.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger att syftet med nattens attack i Istanbul är att destabilisera Turkiet och skapa kaos i landet.

Erdoğan lovar att med alla till buds stående medel bekämpa terrororganisationer och de länder som stödjer dem.

Finlands ambassad i Ankara hade enligt ambassadör Päivi Kairamo inga uppgifter om att finländare skulla ha varit bland offren.

Ambassaden uppmanade dock finländare i Istanbul att vara i kontakt med sina anhöriga.

Utrikesministeriets resemeddelande om Turkiet uppdaterades strax före jul. Där konstateras att säkerhetssituationen är oförutsägbar och man uppmanas iaktta särskild försiktighet i hela landet och undvika stora folksamlingar.

De turkiska myndigheterna begränsade de turkiska mediernas möjligheter att rapportera om terrordådet för att "undvika panik".

Poliser i Istanbul efter terrorattack mot nattklubben Reina.
Poliser i Istanbul efter terrorattack mot nattklubben Reina. Bild: EPA Istanbul,Turkiet,terrorattacker

Turkiet och Istanbul utsattes för flera terroristattentat under 2016. De flesta misstänks ha utförts av kurdiska rebeller eller av terrorgruppen IS.

Den turkiska regeringen har med undtantag för korta lugnare perioder fört en väpnad kamp i tiotals år mot kurdiska grupper som eftersträvar självstyre eller ett självständigt Kurdistan.

Turkiet för också krig mot IS i Syrien.

Det råder undantagstillstånd i Turkiet sedan den misslyckade militärkuppen mot president Erdoğan i somras.