Hoppa till huvudinnehåll

Åländskt missnöje med regeringen Sipilä

Porträtt på Ålands talman Johan Ehn.
Ålands talman Johan Ehn Porträtt på Ålands talman Johan Ehn. Bild: Ulf Weman johan ehn,Ålands lagtings talman

Regeringen Sipilä kritiseras på Åland för bristande förståelse för den åländska självstyrelsen. Lagtingets talman Johan Ehn framförde kritiken i sitt nyårstal.

Ehn sade att situationen är besvärlig för Åland eftersom Finlands regering visar mindre förståelse för självstyrelsen än på mycket länge.

Situationen kan enligt Ehn bero på bland annat okunskap, historielöshet och bristande engagemang hos beslutsfattarna i Helsingfors.

Ehn påpekade i sitt tal att Nationernas förbunds beslut om självstyrelse för Åland var en kompromiss som visat sig vara lyckosam för både det åländska samhället och republiken Finland.

Vi har en gemensam historia

Ehn berömde Finlands och Ålands gemensamma historia och förmåga att hitta lösningar som har utvecklat det åländska samhället. Nu är den här gynnsamma utvecklingen enligt Ehn hotad eftersom man i Finland inte tycks ha beredskap att ge förutsättningar och verktyg för en fortsatt utveckling.

Ehn hoppades att Åland kan samla alla krafter för att visa att båda parter vinner på att skapa förutsättningar för en fortsatt gynnsam utveckling. Han hoppades också att statsledningen i Finland kommer att inse det här och kommer att visa det i aktiva handlingar.

Ehn påpekade att det handlar om en internationell överenskommelse och att Finland alltid lagt en stor heder i att respektera internationella överenskommelser.