Hoppa till huvudinnehåll

Bara segelföreningen intresserad av Östra hamnen i Hangö

En hamn full med segelbåtar. I höger hörn står det 2007.
Östra hamnen är en populär gästhamn. Bilden daterad 2007 är från boken Hangö - en stad i förändring. En hamn full med segelbåtar. I höger hörn står det 2007. Bild: Bengt Wikströms samlingar hangö en stad i förändring,Hangö,Västnyland

Endast en aktör har anmält sitt intresse för att sköta stadens gästhamn i Östra hamnen i Hangö. Den intresserade är Hangö segelförening HSF som staden redan förhandlar med om verksamheten.

Stadsdirektören Denis Strandell lade i mitten av december ut en förfrågan på webbplatsen för offentlig upphandling Hilma. Där sökte Strandell intresserade parter att ta hand om Östra hamnen. Till en början skulle det handla om ett femårigt kontrakt och senare kunde avtalet förlängas till 20 år. Det fanns åtta dagar tid att lämna in intresseanmälningar. När Strandell publicerade annonsen på Hilma, hade Hangö stad redan beslutat att förhandla om gästhamnen med Hangö segelförening.

Alla politiker var inte nöjda med Strandells agerande eftersom det redan var klart att HSF är den staden ska samarbeta med.

För närvarande är det företaget Ruber som sköter hamnen. Ruber äger också det omdebatterade kaféet Roxx vars framtid i hamnen verkar osäker just nu.

Ruber anmälde inte sitt intresse för att sköta hamnen i framtiden. Inte heller aktörerna bakom bland annat hamnen i Meri-Teijo visade intresse - de köpte för en tid sedan Granitborgen som finns i närheten. Köparna sade att huset ska bli ett turistcentrum och lovade senare berätta mera om sina planer.