Hoppa till huvudinnehåll

Bedragare samlar in pengar åt Fredrikaskolan i Borgå

Det gäller att leva sparsamt om man ska klara sig på de lägsta bidragen och stöden.
Det gäller att leva sparsamt om man ska klara sig på de lägsta bidragen och stöden. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén utkomststöd,Österbotten,pengar

Måndagen den 2 januari har bedragare rört sig åtminstone i Estbacka i Borgå. Det handlar om pojkar som påstår att de samlar in pengar till förmån för Fredrikaskolan.

Två 10–11-åriga pojkar har rört sig i Estbacka i Borgå under måndagen. Pojkarna har påstått att de samlar in pengar till förmån för Steinerskolan i Borgå, Fredrikaskolan.

Nu meddelar Fredrikaskolan att det handlar om ett bedrägeri. Skolan har ingen penninginsamling på gång.

Enligt skolan har polisen meddelats om saken. Om man får syn på insamlarna ska man kontakta polisen.

Kriminalkommissarie Leif Malmberg vid Borgåpolisen uppger för Yle Östnyland att ingen brottsanmälan har registrerats. Det betyder ändå inte att den inte är på väg in i systemet.

Hederliga insamlare kan visa upp lov

Enligt Leif Malmberg kräver en penninginsamling lov av polisstyrelsen eller polisinrättningen. De som har hederliga avsikter kan uppvisa lovet.

– Om de inte visar lov skulle inte jag ge pengar, konstaterar Malmberg.

Om man misstänker att en penninginsamling är olaglig ska man kalla på polisen. Om insamlaren försvinner med bil ska man skriva upp registernumret.

Enligt Malmberg får man också fotografera insamlaren och visa fotot för polisen.

Man kan förhindra större ekonomisk skada och göra det lättare att utreda fallet om man kontaktar polisen så snabbt som möjligt.