Hoppa till huvudinnehåll

Det skidas i Åboregionen trots snöbrist

ungdomar skidor i konstnöspåret i Pargas.
Skidjuniorerna har tränat flitigt i Pargas konstsnöspår i vinter. ungdomar skidor i konstnöspåret i Pargas. Pargas IF,Pargas,skidspår,skidspåren i pargas

Det har varit en bedrövlig vinter för åboländska skidåkare så här långt. I november kunde man skida på natursnö, sedan dess har man fått nöja sig med att åka skidor i skidtunnlarna i Pemar eller i Nystad.

Men skidtunnlarna har varit välbesökta. På de livligaste dagarna har ett hundratal åkare skidat i inomhusspåren.

I Pargas går det också att skida just nu. Där tog man vara på kölden tidigare i vintras och passade på att sätta snökanonerna i arbete. Där finns nu ett 600 meter långt spår som är i flitig användning av Pargasåkarna.
I fredags tränade ett trettiotal juniorer i spåret då Nylands - Åbolands Idrottsdistrikt ordnade en träningsdag i Pargas.

Jenna Ylönen som åkt skidor i två år i Pargas IF, tycker att det varit en tråkig skidvinter snömässigt. Hon skidar i Pargasspåret ett par gånger i veckan, och tycker att det är bra.

- Spåret kunde gärna vara lite längre, 2 kilometer eller så.

NÅID-tränare Robin Fröberg har fått hitta på alternativa övningar under träningarna då snön lyst med sin frånvaro den här vintern. Men han berömmer spåret och talkoandan i Pargas.

- Spåret är i fint skick, trots att det är kort. Det har gjorts ett fint jobb här. Det är inte många föreningar i södra Finland som har det så bra.

Också Vincent Ducander, 10 år, tycker det är kul att skida i konstsnöspåret.

- Det ser mycket bra ut, det är bara på några ställen som det finns stenar. Med tanke på att det har varit ganska dåligt skidväder så har de fått det bra.

Så du är nöjd?

- Jo, jag är jättenöjd!

Skidtunnlarna populära

Ett alternativ som många skidåkare använt sig av i vinter är skidtunnlarna både i Pemar och Nystad. Under den senaste månaden har cirka 3 000 personer besökt inomhusspåren.
Som mest har tunnlarna haft ett hundratal åkare per dag.

Säsongen i skidtunnlarna är också längre. Den inleds i månadsskiftet spetember-oktober och kan pågå in i april månad.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland