Hoppa till huvudinnehåll

Gallup: Stödet för Samlingspartiet sjunker i Helsingfors – Gröna störst

Valaffischer i Helsingfors
Valaffischer i Helsingfors. Valaffischer i Helsingfors Bild: Yle/Touko Yrttimaa kommunalval

Vänsterpartiernas och Centerns popularitet har ökat något sedan kommunalvalet 2012. Däremot har Sannfinländarna tappat anhängare i Helsingfors.

Fler väljare i Helsingfors skulle rösta på De gröna än på Samlingspartiet. Det visar en opinionsundersökning inför vårens kommunalval. Yle beställde undersökningen av Taloustutkimus.

Samlingspartiet har länge varit det största partiet i Helsingfors. Blir det valseger för De gröna skulle det vara första gången sedan 1972 som ett annat parti får det största antalet röster i huvudstadens kommunalval.

Det är en europeisk trend att gröna partier klarar sig bättre i stora städer.― Vd Jari Pajunen, Taloustutkimus

I Helsingfors kommunalval 2012 fick Samlingspartiet 26,9 procent av rösterna medan De gröna fick 22,3 procent. Enligt opinionsmätningen, som utfördes i december i fjol, har Samlingspartiets understöd sjunkit till 24,9 procent och De grönas stigit till 25,8 procent.

Jari Pajunen, vd för Taloustutkimus, säger att De gröna aldrig tidigare har slagit Samlingspartiet i opinionsmätningar.

- Det är en europeisk trend att gröna partier klarar sig bättre i stora städer och nu syns det också här, säger Pajunen.

Soffliggare och samlingspartister hoppar till Gröna

Enligt Jari Pajunen är största delen av De grönas nya anhängare tidigare soffliggare, alltså personer som inte röstat förut. En del nya anhängare har hoppat över från Samlingspartiet. Den tredje största gruppen som nu bytt till Gröna har i tidigare kommunalval röstat på Vänsterförbundet.

- I nationella opinionsmätningar har De gröna förstärkt sin ställning medan Samlingspartiet har försvagats något. Detta syns speciellt i Helsingfors, säger Pajunen.

Det nationella läget återspeglas också i Sannfinnländarnas understöd, som i Helsingfors har sjunkit med 3,4 procentenheter sedan förra kommunalvalet.

Tidigare har De gröna klarat sig bättre i opinionsmätningar än i de egentliga valen.

Förändringarna i de andra partiernas understöd har varit mindre drastiska. SDP:s, Vänsterförbundets och Centerns understöd har ökat med en knapp procent. SFP och Kristdemokraternas siffror är ungefär samma som i valet 2012.

Tidigare har De gröna klarat sig bättre i opinionsmätningar än i de egentliga valen, men enligt Pajunen har skillnaden mellan mätning och verklighet blivit mindre val för val.

PartiUnderstöd enligt gallup (%)Förändring sen valet 2012 (procentenheter)
Gröna25,8+3,5
Saml24,9-2,0
SDP17,7+0,9
VF10,8+0,7
SFP6,2+0,1
Sannf6,0-3,4
C4,3+0,7
KD2,4+0,2
Andra partier1,9-0,7

Siffrorna riktgivande

Kommunspecifika opinionsundersökningar är inte lika pålitliga som de nationella eftersom stickproven är mindre. Jari Pajunen anser ändå att resultatet är trovärdigt. Osäkerheten minimeras med en koefficient som beaktar tidigare valresultat.

- De här siffrorna är riktgivande, men resultaten ligger ändå ganska nära resultat från tidigare kommunalval. Förändringarna är i linje med siffror från resten av landet. Jag vågar påstå att resultatet är relativt pålitligt.

För undersökningen intervjuade Taloustutkimus 948 Helsingforsbor. Intervjuerna gjordes i december 2016 och undersökningens statistiska felmarginal bland alla som uppgav partiståndpunkt var 3,5 procentenheter i båda riktningarna.

Partiståndpunkt uppgavs av 71,5 procent av alla svarande.

Matti Koivisto / Yle Uutiset

Läs mera:

Sannfinländarna har mest frånvaro i fullmäktige i huvudstadsregionen

Under fjolåret var ledamöter från Sannfinländarna oftast frånvarande från fullmäktigemötena i Esbo, Helsingfors och Vanda. Det här visar Yle Huvudstadsregionens granskning. Tom Packalén (Sannf) var sällan på plats i Helsingforsfullmäktige men vill inte svara på frågor om det.