Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforsordförande lämnar politiken

helsingfors stadsfullmäktige inför ett möte
helsingfors stadsfullmäktige inför ett möte Bild: Yle/Helena von Alfthan helsingfors fullmäktige

Ordförande för stadsfullmäktige i Helsingfors, Mari Puoskari (Gröna), lämnar sin post för ett jobb vid Pöyry.

Mari Puoskari lämnar politiken för ett jobb inom privata sektorn. Puoskari blir direktör för miljöaffärsverksamheten vid konsultbolaget Pöyry. Hon börjar sitt nya jobb i februari och därför väljs en ny fullmäktigeordförande genast i januari. Helsingin Sanomat var först med nyheten.

Mari Puoskari.
Mari Puoskari representerar De gröna. Mari Puoskari. fulllmäktige

Politiker på deltid

Mari Puoskari valdes till ordförande för stadsfullmäktige i Helsingfors 2013. Hon har suttit i fullmäktige i 12 års tid.
- Jag har alltid varit politiker på deltid, berättar Puoskari. Jag har alltid gjort annat arbete vid sidan av politiken, senast vid Ekokem. Nu fick jag ett intressant erbjudande av Pöyry och beslöt mig för att gripa chansen.

"Klokast lämna politiken helt"

Puoskari anser att det är bäst att hon lämnar politiken helt för att fokusera på sin nya arbetsuppgift. Hennes nya arbetsgivare Pöyry har varit delaktig bland annat i västmetroprojektet.

- Jag diskuterade saken med stadens jurist och det känns klokast att sitta bara på den ena sidan av bordet. En viktig orsak är nog tidsanvändningen, säger Puoskari. Jag ska leda en organisation på cirka hundra personer och jag har två små barn.

Puoskari meddelar att hon inte ställer upp i kommunalvalet i vår.

En längre intervju med Mari Puoskari på finska kan du läsa på finska Yles webbplats.