Hoppa till huvudinnehåll

Luften i Oslo farligt förorenad

kvällsskymning i Oslo
Oslo hör till de norska städer som har drabbats av svåra luftföroreningar (arkivbild) kvällsskymning i Oslo Bild: Yle/Derrick Frilund oslo

Oslo och flera andra norska städer har drabbats av allvarliga luftföroreningar. Människor i riskgrupper uppmanas att hålla sig borta eller inomhus.

Luftkvaliteten i Oslo är bland de sämsta i Europa just nu.

Föroreningsgraden är den näst högsta på en fyragradig skala enligt webbplatsen luftkvalitet.info.

Det betyder enligt den norska nyhetsbyrån NTB att hälsoriskerna är betydande. Och människor som har luftrörsproblem ska undvika att röra sig utomhus.

Det är avgaser och vedeldning som har smutsat ner luften och det blåser för lite för att föroreningarna ska skingras.

Också Berlin i Tyskland och flera franska städer har drabbats av svåra luftföroreningar.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Utrikes