Hoppa till huvudinnehåll

Nu måste fastigheten i Mårtensby städas - igen

skrotbil och skrotcyklar
Det handlar till stora delar om skrotcyklar och bilkadaver. skrotbil och skrotcyklar Bild: Yle/Stefan Härus cv2,Sibbo,järnskrot

Fastigheten i Mårtensby i Sibbo har varit nedskräpad sedan 1990-talet. Med jämna mellanrum måste kommunen gripa in. Det gjorde man senast för två år sedan. Nu är det dags igen.

För två år sedan hotade Sibbo kommun fastigheten med vite om fastighetsägaren inte städar upp sin tomt inom tre månader efter att de fått byggnads- och miljöutskottets beslut om att tomten bör städas.

Ingenting hände och Sibbo tog till förvaltningstvång, vilket innebär att kommunen ombesörjde städningen av tomten och skickade räkningen för arbetet till fastighetsägaren.

Maro Special 1941
(Arkivbild) Maro Special 1941 Bild: YLE/Peter Lüttge cykel,cykelkedja

Dags att starta ny process

Två år har gått och fastigheten ser idag likadan ut. Det är bilkadaver, skrotcyklar i parti och minut, motordelar, dräneringsrör, virke med mera.

Till råga på allt har ändan av det fähus, där också en del bråte förvarades, rasat samman med följden av att allting där inne nu ligger i öppen dager.

- Vi tog en titt där i höstas och konstaterade då att det inte ser bra ut. Det är nog dags att igen få i gång processen, säger miljöövervakare Ari Sirkka vid Sibbo kommuns miljövårdsavdelning.

En tid efter det att kommunen ingrep, har fastigheten sett acceptabel ut. Det gamla fähuset är visserligen omålat och fallfärdigt, men i övrigt har gårdsplanen varit fri från skrot.

- Det är lite knepigare för kommunen att komma åt hus eller uthus som ser förfallna ut. Vi kan förstås uppmana ägarna att renovera, men om det inte görs, går det just så som det har gått i det här fallet, det vill säga huset eller delar därav rasar, säger Sirkka.

metall, rost
(Arkivbild) metall, rost Bild: Marek Kubica/flickr trypofobi

Skrotbilar och bråte

När kommunen städade upp området för två år sedan förde man bort ett antal skrotbilar och tre lastbilsflak med diverse bråte.

- Tydligen har insamlandet av skrot kommit igång igen och tydligen bryr sig inte fastighetsägaren om att gömma undan sakerna i det fähus som finns på området, utan man lämnar det ute på gårdsplanen, säger Sirkka.

Sirkka förstår mycket väl att platsen väcker förargelse i byn. Det förfular näromgivningen och påverkar den allmänna trivseln.

- Det verkar nog faktiskt vara så nu att vi måste ta ett nytt varv med fastighetsägaren, det vill säga gå in för förvaltningstvång, menar Sirkka.

Gamla cyklar hänger på rad i verkstad
(Arkivbild) Gamla cyklar hänger på rad i verkstad Bild: YLE/ Maria Helsing styre

Nu blir senare

En viss förståelse har Sirrka visserligen för att det lätt kan bli så att det snabbt samlas skrot som man ämnar flytta på i ett senare skede. Ofta går det dock så att om man inte gör det genast så blir det aldrig av.

- Jag förstår ju nog att det kanske handlar om en hobbyverksamhet, det vill säga att meka med bilar, skaffa delar och samla på olika grejer som man kanske behöver i ett senare skede, men nog är det ju tragiskt för omgivningen eftersom platsen ligger helt öppen för allas blickar, säger Sirkka.

Alltför vanligt

Enligt Sirkka har kommunen fullt upp med liknande fall på andra håll i Sibbo. Bilskrot är mycket vanliga, men det finns också andra slag av skrotförvaring. Vissa samlar till och med på grävmaskiner som står helt öppet och förfular närmiljön, säger Sirkka.

Väldigt vanligt är det också att samla på saker som man tror sig behöva i ett senare skede av livet. Ofta handlar det om olika motordelar och maskiner som i samlarens ögon är värdefulla reservdelar, men som omgivningen klassificerar som metallskrot.

- Det finns i kommunen några fastigheter med stora skrotlager. Sen finns det ju också gårdar och tomter där det förekommer skrot i mindre skala och där man inte skulle kunna ta till förvaltningstvång, säger Sirkka.

rostig cykel
(Arkivbild) rostig cykel Bild: YLE/Rolf Granqvist gammal cykel

En följetong

Det har varit problem med den nu aktuella fastigheten i Mårtensby i Sibbo sedan 1990-talet. Nedskräpningen har pågått så länge, att grannar och förbipasserande redan är vana vid hur det ser ut.

- Så är det, men vi ska nog ta en ny runda med fastighetsägaren, för så här får det ju inte se ut, säger Sirkka.

Det är lagboken som säger att det inte får se ut hur som helst på en fastighet. Det får inte finnas sådant som kan skapa miljöolägenheter och det får inte finnas sådant som förfular miljön.

Det är i paragraf 166 i markanvändnings- och bygglagen som det stipuleras att byggnader och deras omgivning ska hållas i sådant skick att området uppfyller de sanitära kraven och kraven på säkerhet.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland