Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten hårt drabbat av influensan

Provrör i ett laboratorium.
Ett laboratorieprov ger svar på om man smittats av influensavirus. Provrör i ett laboratorium. Bild: Yle/Jonas Blomqvist malms sjukhus

Det är många österbottningar som har sökt vård för influensa under pågående säsong, visar statistik från Institutet för hälsa och välfärd (THL).

THL bokför influensafallen i ett register som uppdateras dagligen.

Ur registret kan man bland annat utläsa hur många patienter som testat positivt för A- eller B-influensa i landets olika sjukvårdsdistrikt.

Där ligger Vasa sjukvårdsdistrikt som bäst på 141 fall och Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt på 179 fall.

Det låter ju inte så farligt?

- Jo, det är många eftersom det ännu saknas uppgifter ungefär från den senaste veckan, vi uppdaterar statistiken dagligen men den kommer inte in i realtid, berättar Niina Ikonen som är specialsakkunnig i infektionssjukdomar vid THL.

Och under den senaste veckan har influensaläget varit som värst hittills under säsongen. Vid Mellersta Österbottens centralsjukhus (MÖCS) har man rentav varit tvungna att kalla in extra personal på grund av influensaläget.

- Vår uppfattning är att influensan har krävt ovanligt mycket av landets vårdinrättningar, säger Ikonen.

Lägg till att det är väldigt många som aldrig uppsöker vård utan bara tiger och lider hemma.

Toppveckorna nu

Enligt Niina Ikonen är vi just nu mitt uppe i epidemitoppen, då influensasäsongen normalt brukar kulminera först i månadsskiftet januari-februari.

- Årets säsong är utmanande på många sätt, dels just på grund av den ovanligt tidiga starten, säger Ikonen.

Att influensan slog till så tidigt har inneburit att en del av de som vaccinerat sig inte hunnit utveckla tillräckligt skydd. Dessutom har det uppkommit nya mutationer i de aktuella influensavirusen.

- Det här gör att ovanligt många saknar immunitet mot influensan just nu, säger Niina Ikonen.

Den som insjuknar ska dricka mycket vatten och vila. Värkmedicin lindrar värken och sänker febern. Följdsjukdomar som exempelvis lunginflammation kräver däremot vård.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Ett dygn av krishälp i Raseborg

  Också i Kronoby ordnas sorgeandakt på torsdagskvällen.

  Vi frågade en som varit med i krishjälpen om hur det senaste dygnet efter tragedin i Ekenäs förlöpt. På torsdagskvällen ordnas också en sorgeandakt i Kronoby kyrka med anledning av händelserna i Raseborg.

 • Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

  Sommarpratare, hedersvåld och trender i Vegas sommarschema.

  Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

 • Tragedin i Ekenäs: Offret hade rötter i Österbotten

  Polisen bekräftar att offret kommer från Österbotten.

  Vid mordet i tisdags i Ekenäs användes ett eggvapen. Den misstänkta mannen hade också vapen som kräver licens. Men de vapnen användes alltså inte vid mordet av den unga kvinnan. Nu bekräftar även polisen att offret hade rötter i Österbotten.

 • Polisens alkometer i flitig användning under midsommarhelgen

  Kör nyktert och ta det lugnt i trafiken, meddelar polisen.

  Efter midsommarafton brukar polisens alkometer allt för ofta ge positivt utslag, berättar polisen i Österbotten, som påminner om att vara nyktra bakom ratten och ta det lugnt i trafiken.

 • Algfri midsommar i Österbotten

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna.

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna i Österbotten.

 • Jordbrukare välkomnar minskad byråkrati

  Övervakningen av jordbruket ska bli effektivare.

  Färre inspektioner på gårdarna, färre pappersblanketter och enklare bestämmelser, föreslår jord- och skogsbruksministeriet. - Det låter bra, säger jordbrukaren David Köping i Sundom i Vasa.

 • "Talkoarbetet ger glädje och energi"

  Talkoarbete är en viktig del av många österbottningars liv.

  Att arbeta frivilligt eller på talko är viktigt för många österbottningar. För Sara Snickars inleddes frivilligarbetet då hon gick med i en Marthaförening. Ett gäng ur Marthaföreningen ordnade matlagningskvällar för asylsökande i Malax.

 • Lång tradition av talko

  Sociolog: Samhället måste ha frivilligt engangemang.

  I Österbotten arbetar vi gärna på talko. Utan frivilligt engagemang skulle samhället inte fungera, säger sociologen Dan Sundblom.