Hoppa till huvudinnehåll

Över 1 000 migranter försökte storma Ceuta - 50 marockanska gränsvakter skadades

I början av december lyckades ungefär 400 migranter ta sig över till Ceuta.
I början av december lyckades ungefär 400 migranter ta sig över till Ceuta. I början av december lyckades ungefär 400 migranter ta sig över till Ceuta. Bild: EPA/REDUAN Ceuta,Spanien,Marocko,migranter

Över 1 000 migranter försökte på nyårsdagens morgon ta sig över de dubbla gränsstängslen mellan Marocko och den spanska enklaven Ceuta. Stormningsförsöket ledde till svåra sammanstötningar.

Fem spanska och 50 marockanska poliser och gränsvakter skadades i sammanstötningarna med de migranter som försökte ta sig över till Ceuta.

En av de spanska poliserna förlorade ett öga, uppger nyhetsbyrån AFP.

Bara två migranter lyckades ta sig över gränsstängslen, men de skadades så svårt att de vårdas på sjukhus. Ett hundratal andra lyckades klättra upp på stängslen, men de tvingades tillbaka.

Spanska myndigheter beskriver nyårsdagens stormningsförsök som våldsamt och välplanerat.

I början av december lyckades 400 personer tvinga sig igenom och över de sex meter höga gränsstaketen till Ceuta. Det var den största gruppen som lyckats ta sig in i Ceuta under det senaste decenniet.

I Marocko bor hundratals migranter som kommit från länder söder om Sahara och som försöker ta sig till Europa genom de spanska enklaverna Ceuta och Melilla.

Spanien har fått kritik för att man genast återbördar migranter till Marocko i samband med de här försöken. Enligt människorättsorganisationer berövas människor på så sätt rätten att söka asyl.

Läs också