Hoppa till huvudinnehåll

Ryske tourkanonen irriterad på dopningsfrågor: ”Kanske någon tittar konstigt på mig”

Sergej Ustiugov, januari 2017.
Ustiugov berättar att han dopningstestades 8-9 gånger under november och december. Sergej Ustiugov, januari 2017. Bild: All Over Press Sergej Ustiugov,längdskidåkning

Sergej Ustiugov har visat fruktansvärd form på Tour de Ski. Efter landsmännens dopningsavstängningar har han ändå hamnat i skottgluggen hos såväl testare som media.

Det ryska skidlandslaget tappade en stor del av sina största profiler strax före Tour de Ski. Sex åkare stängdes av på grund av dopningsmisstankar efter Richard McLarens rapport som blottat enorma luckor i det ryska antidopningsarbetet.

En som inte låtit uppståndelsen störa ute i spåret är Sergej Ustiugov. 24-åringen följde upp lördagens sprintseger med att vara snabbast även på söndagens 10 kilometer – och toppar följaktligen Toursammandraget.

– Jag är givetvis glad. Men jag är gladare när jag tävlar och vinner än när jag sitter här, konstaterade Ustiugov till pressen efter söndagens seger enligt Verdens Gang.

"Inte trevligt att höra"

Den norska tidningen skriver att Ustiugov för det mesta uppträder leende och tillmötesgående, men när dopningsfrågorna börjar hagla blir han otålig.

– Jag gillar inte såna här frågor. Det är inte trevligt att höra att om du är rysk och duktig på skidåkning, så är du sannolikt dopad, säger Ustiugov.

Sergej Ustiugov, mars 2016.
Ustiugov hör i dagsläget till världens bästa skidåkare. Sergej Ustiugov, mars 2016. Bild: All Over Press Sergej Ustiugov,längdskidåkning

VS ställer också en direkt fråga om Ustiugov kan intyga att han är ren.

– Ja, det kan jag, svarar han.

Krogh stöder

Ustiugov berättade efter segern i sprinten att han tävlar för sina avstängda landslagskamrater. Vi är verkligen vänner, säger han nu och berättar att han fått flera lyckönskningar från Ryssland.

Han är dock inte lika övertygad att kolleger från andra nationer litar på honom.

– För att vara ärlig: Jag vet inte. Kanske någon tittar lite konstigt på mig. Jag vet inte.

Sindre Björnestad Skar, Sergej Ustiugov och Finn Hågen Krogh, 2016.
Ustiugov får bland annat stöd av Finn Hågen Krogh (t.h.). Till vänster Sindre Björnestad Skar. Sindre Björnestad Skar, Sergej Ustiugov och Finn Hågen Krogh, 2016. Bild: All Over Press Sergej Ustiugov,Finn Hågen Krogh

Den norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby har tidigare stöttat Ustiugov och de avstängda ryssarna. Landsmannen Finn Hågen Krogh instämmer.

– Det är en situation ingen idrottare vill vara i, och han verkar vara en vänlig typ som tänker på dem han tränar med och är tillsammans med, vilket är en bra egenskap, säger Krogh till VG.

Sergej Ustiugov leder Tour de Ski med 18,9 sekunders marginal till Martin Johnsrud Sundby inför tisdagens skiathlon i Oberstdorf.