Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä förnekar jäv i frågan om Terrafame

Juha Sipilä besöker Terrafame
Juha Sipilä besöker Terrafame Bild: Yle Juha Sipilä

Juha Sipilä upprepar i ett svar till Justitieombudsmannen att han inte var jävig när regeringen beslöt att ge tilläggsfinansiering till det statliga Terrafame. Frågan fick stor uppmärksamhet när det kom fram att Sipilä har kopplingar till bolaget Katera Steel som fått en beställning av gruvan.

Yle Nyheter har fått ta del av statsminister Sipiläs redogörelse till riksdagens justitieombudsman gällande tilläggsfinansieringen av gruvbolaget Terrafame. Statsministern har anklagats för att ha varit jävig när regeringen beslutade att ge Terrafame mer pengar.

Justitieombudsmannen och justitiekanslern fick sammanlagt 22 klagomål i frågan, varefter JO beslöt att begära en utredning av statsministern.

Läs artikel med statsministerns utredning här (på finska)

I slutet av november framkom det att bolaget Katera Steel som ägs av Sipiläs kusiner och morbröder fått en betydande order av Terrafame.

Drar ingen nytta av affären

I sitt svar till JO konstaterar Sipilä flera gånger att han i samband med beslutsfattandet inte hade någon information om att Katera Steel fått beställningen. Inte heller hans barn, som via investeringsbolaget Fortel Invest äger fem procent av företaget, visste något om affären.

Enligt Sipilä drar varken han själv eller hans närmaste nytta av Terrafames tilläggsfinansiering eller affären mellan Katera Steel och gruvan. Att Katera Steel fick ordern var inte heller ett villkor för att staten skulle stöda Terrafame med hundra miljoner euro, tillägger Sipilä.

Sipilä understryker också det som redan framkommit i tidigare rapportering att Katera Steel fick beställningen via en konkurrensutsättning. Konsultbolaget Pöyry skötte den biten.

– Inte ens i efterhand kan jag se något annat utslag än att jag inte var jävig när jag deltog i beredningen och beslutsfattandet.

Sammantaget, konstaterar Sipilä att beslutsfattandet skulle bli oöverkomligt svårt om tolkningen av jävlagen ”avvek från tidigare praxis” och ”breddades till ett mer diffust och abstrakt håll”.

Artikeln har uppdaterats den 3.1.2017 kl. 14.53 med länk till artikel innehållande statsministerns utredning.

Läs också