Hoppa till huvudinnehåll

Svåra influensafall på Borgå sjukhus

Dam som snyter sig
Både influensa och vanliga förkylningar sprider sig bland människor i regionen just nu. Dam som snyter sig Bild: Filemon von Numers näsduk

Det kan tyckas som att alla just nu går omkring och hostar och nyser. Och en rundringning till hälsocentralerna i Östnyland visar att det är flera farsoter i svang just nu.

Den första vågen av influensaepidemin har nått sin kulmen i Östnyland.

Överläkare Markus Lyyra på Borgå sjukhus jour säger att den epidemi som nu är på gång var som värst under vecka 51. Då konstaterades flest influensafall. Nu har antalet influensapatienter på Borgå sjukhus minskat något.

Borgå sjukhus, jourpoliklinik
Jouren på Borgå sjukhus har fått ta emot många patienter med influensasymptom. Borgå sjukhus, jourpoliklinik Bild: Yle/Jeanette Winberg jourpoliklinik

Influensaepidemin har kommit tidigare än den brukar göra. Lyyra säger att det för hela landets del har förutspåtts att en ännu större influensavåg är på kommande inom januari månad.

- Troligen blir det en andra våg också hos oss, säger Lyyra.

Hälsovårdscentralerna har tagit emot många influensapatienter

I Sibbo säger ledande läkare Anders Mickos att hälsocentralen har fått ta emot många patienter med klassiska influensasymptom. Influensan tycks i år drabba alla åldrar, det är ingen åldersgrupp som har varit värre utsatt än någon annan, säger Mickos.

chefläkare anders mickos
Anders Mickos, ledande läkare i Sibbo. chefläkare anders mickos Bild: Yle anders mickos

Samma uppfattning har ledande läkare Tero Taipale i Lovisa. Han har själv har arbetat på jouren de senaste veckorna och säger att han har sett flera fall varje dag.

- I början tog vi prov och verifierade att det faktiskt var fråga om influensa, säger Taipale. Nu tar vi inte längre prov utan ser de som har typiska influensasymptom som influensapatienter.

Dödsfall på grund av influensan

I Östnyland behandlas de svåraste influensafallen på Borgå sjukhus, medan hälsostationerna får ta hand om de lindrigare fallen.

Överläkare Markus Lyyra på Borgå sjukhus säger att man där har fått ta hand om riktigt svåra influensafall där sjukdomen till och med har lett till döden. Det har varit fråga om äldre människor eller människor med grundsjukdomar.

Lyyra kan inte på rak arm säga exakt hur många människor som har avlidit till följd av influensa på Borgå sjukhus.

- Åtminstone en person, som jag själv tog hand om, har avlidit, säger Lyyra.

Också andra sjukdomar i svang

Förutom säsongsinfluensan är det också flera andra sjukdomar i svang för tillfället. Ledande läkare Anders Mickos i Sibbo säger att snuva med feber har drabbat många Sibbobor de senaste veckorna.

På Borgå sjukhus var veckan innan jul bråd också på grund av annat än influensan. Antalet personer som uppsökte jouren var betydligt högre än normalt, säger överläkare Markus Lyyra. Det har handlat om förkylningar och om maginfluensa som har orsakats av norovirus.

Tidig influensavåg försämrade vaccineringens effekt

I och med att influensavågen kom ovanligt tidigt i år har inte alla som vaccinerat sig hunnit utveckla ett skydd mot viruset.

- Efter vaccineringen dröjer det innan skyddet från vaccinet träder i kraft, säger ledande läkare Tero Taipale i Lovisa.

Taipale känner till några fall i Lovisa i år där vaccinerade människor har fått influensan, antagligen eftersom de har blivit smittade så kort tid efter att de tagit vaccinet att de inte har hunnit få immunitet.

Vaccinationskampanj ledde till resultat

I Lovisa har ovanligt många vaccinerat sig mot säsongsinfluensan i år. Inför vaccinationssäsongen hade Lovisa och Borgå en kampanj där man skickade ut brev och bjöd in folk att komma och vaccinera sig, och den kampanjen tycks ha haft önskad effekt.

Vaccinering
Vaccinering Bild: EPA/KAY NIETFELD vaccinering,vaccin,sprutor,injektioner,hälsovård,vaccination

Den som nu kommer på att den vill ha vaccinet är lite väl sent ute.

- Vi vaccinerar fortfarande, men det kan vara för sent eftersom epidemin redan är på gång, säger Taipale

Läs också

Östnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Östnyland