Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet trotsar terror på turistmässan

Strand i Antalya, Turkiet.
Denhär bilden vill turistmyndigheterna sprida av Turkiet på resmässan i Helsingfors. Strand i Antalya, Turkiet. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Antalya,Turkiet,strandliv,solsemester,turism

Turkiet är temaland på årets resemässa i Helsingfors. Terrorn förstör ryktet för det land som tidigare var i toppen på strandstatistiken. Men turisternas minne är kort, hoppas man på resebyråerna.

Januari är en viktig månad för turistnäringen runtom i världen. Det är inget sammanträffande att den stora resemässan i Helsingfors – Nordeuropas största – hålls i mitten av januari.

Chansen för kyla eller snöslask är stor runt Mässcentret. Det sätter fart på finländarnas reselust.

Folkdans mot terrorism

När resemässan invigs på torsdag den 19 januari i Helsingfors sker det med hälsningstal av representanter för Turkiet och med turkiska folkdanser på scenen. Flera av punktprogrammen marknadsför på ett eller annat sätt Turkiet.

Turkiet är resemässans temaland. Landet är partner för mässan och får extra stor synlighet. Det ger fördel i konkurrensen med åttio andra deltagande länder.

Det kan också behövas efter nyårsnattens terrorattentat.

Resmässans försäljningschef Marco Simonen (tv) och direktören för den turkiska kultur- och turistbyrån Arzu Emel Yildiz.
Arzu Emel Yildiz och Marco Simonen med diplomet som visar att Turkiet har huvudroll på årets resemässa Resmässans försäljningschef Marco Simonen (tv) och direktören för den turkiska kultur- och turistbyrån Arzu Emel Yildiz. Bild: Kimmo Brandt/Helsingfors mässcentrum Turkiet,turism,semester,terrorism,helsingfors mässcentrum

Den blodiga terrorattacken i Istanbul var sällsynt illa tajmad för dem som i Finland ordnar resor dit. Att inleda en turkisk charmoffensiv just nu för att locka tillbaka finländarna är knappast lätt.

Viktigare än någonsin visa upp Turkiet

Turkiet har deltagit aktivt i resemässorna sedan länge. Nu upplevs det som extra viktigt.

- Vi upplever att det nu är ännu viktigare att ge finländarna en möjlighet att personligen bekanta sig med Turkiet, säger chefen för den turkiska kultur- och turistbyrån Arzu Emel Yildiz.

- De första turistgrupperna i Marmaris kom från Finland på 80-talet, och många finländare har besökt oss. Det är framför allt stränderna som har lockat finländare.

Ändå finns det många mer okända platser för finländare att besöka. Arzu Emel Yildiz för fram orter med olika former av aktiv semester.

Flera terrordåd under 2016

Många finländare tycks ändå anse att det har blivit alltför äventyrligt i Turkiet.

Ett flertal allvarliga hot och terroristattentat inträffade i både Istanbul och Ankara under fjolåret, med ett stort antal dödade och skadad. Nu senast på nyårsnatten med många utlänningar bland de dödade.

I resemeddelandena från de nordiska utrikesministerierna påminns om undantagstillståndet som råder i landet efter kuppen i somras. Dessutom är läget instabilt i östra Turkiet, på gränserna mot Syrien och Irak.

UM: ”Iaktta särskild försiktighet”

Det finns en ökad risk för terrordåd i hela Turkiet, inklusive på turistorterna, enligt svenska UD. Det går inte att utesluta risken för nya terrorattacker, enligt finländska UM.

Men resemeddelandena från det svenska och finländska utrikesministeriet avråder endast från resor till sydöstra Turkiet.

Poliser blockerar ingången till flygplatsen Atatürk i Istanbul den 28 juni 2016.
Flygplatsen Atatürk i Istanbul. Poliser blockerar ingången till flygplatsen Atatürk i Istanbul den 28 juni 2016. Bild: EPA/SEDAT SUNA Istanbul,Turkiet,terrorattacker,terrorism,flygplatser

Turistorterna längs Medelhavskusten och Egeiska havet bedöms som trygga. Säkerheten för besökare på de vanliga turistorterna är fortsatt förhållandevis god.

Djupdykning i turiststatistiken

Det gångna året har på många sätt varit ett sorgeår för Turkiet. Också för den viktiga turistnäringen har året varit katastrofalt. De nordiska solresenärerna har i stora skaror flytt till lugnare stränder.

Det står klart att Turkiet dyker på topplistan. Exakt hur mycket klarnar nästa vecka när statistiken för fjolåret blir klar.

Researrangören TUI skar ner i sina paketresor med omkring hälften redan ifjol, liksom flera andra nordiska resebyråer.

I år blir resorna ännu färre. Och för utflykterna till Istanbul är efterfrågan som bortblåst.

Turisternas minne ibland långt

Långvariga hot och konflikter drabbar turismen hårt. Det säger Mathias Bergendahl, nordisk informationschef på Finnmatkats och Fritidsresors moderbolag TUI.

- Vid enstaka händelser i världen brukar vi se en nedgång i ungefär en vecka. Sedan kommer det upp igen. Men återkommande rubriker i media har en större och längre påverkan.

Bergendahl talar om den upplevda tryggheten. Hur gärna turisterna än vill åka till Turkiet vågar de åka först när det känns tryggt på lång sikt.

- Jättemånga finländare har varit i Turkiet och vill tillbaka dit. Men nu lockar Mallorca, Kanarieöarna, Grekland och Kroatien.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes