Hoppa till huvudinnehåll

Bättre sömn och hälsa med en vit månad

Ett vattenglas
Ett vattenglas Bild: Yle vichyvatten

Nu är den vita månaden här. En helt alkoholfri januarimånad är på mångas agenda. Och tack vare sociala medier har det blivit ett uppsving för fenomenet som engagerar allt fler.

Omkring 20 procent av finländarna uppskattas hålla en vit månad i januari, och hälften av dem fortsätter med det då månaden är slut. Traditionen med en alkoholfri månad fick sin start på 1940-talet och har fortsatt sedan dess som en motvikt till december som traditionellt förknippats med fest och alkohol.

Vit månad för vem?

Joonas Turtonen är verksamhetsledare på Nykterhetsförbundet Hälsa & Trafik och han tycker att alla kunde hålla en vit månad, speciellt de som funderar på det och tvivlar på att det skulle gå att genomföra.

- Om man är det minsta orolig över sin alkoholkonsumtion så skulle jag rekommendera detta som ett test. Då får man ett bra svar på var man själv ligger, säger Turtonen.

Att tala om en trygg användning av alkohol är inget som Turtonen vill göra. Han påpekar att det inte finns bevisat några positiva effekter av alkoholanvändning. Även låga doser av alkohol är riskhöjande för bland annat cancer.

Joonas Turtonen mot röd husvägg utomhus.
Joonas Turtonen uppmanar folk att ha en vit månad. Joonas Turtonen mot röd husvägg utomhus. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen. joonas turtonen

Sov bättre och må bättre utan alkohol

Alkoholkonsumtionen påverkar sömnen och framför allt djupsömnen. Den gamla tron att alkohol skulle vara en bra sängfösare som får oss att somna in fortare vill Turtonen genast förkasta.

- Redan små mängder av alkohol försämrar sömnens kvalité. Om man under en månads tid får sova bättre är det en bra investering, säger Turtonen.

Enligt nya forskningsreslutat är många finländare trötta. Endast fem procent uppger att de känner sig pigga då de vaknar. Turtonen tror att alkoholkonsumtionen kan vara en bidragande faktor, men konstaterar också att problemen med alkohol är ännu större.

- När det gäller trötta finländare har alkoholen ett finger med i spelet, men den har hela handen med i betydligt större problematik. Den är boven i dramat i många scenarion. Därför är det bra med en vit månad som ger en möjlighet till självreflektion. Vi har bara bra saker att vinna på med att dricka mindre.

Sluta dricka och klara av nyårslöften

Alkohol har ett högt kalorivärde och innehåller mycket kalorier som vi egentligen inte får något för. Ett glas rödvin innehåller lika mycket kilokalorier som en smörknapp.

- Om mera motion, bättre vila och viktminskning finns som ett inslag i nyårslöftet så påverkas alla positivt om man tar bort alkoholen, säger Turtonen.