Hoppa till huvudinnehåll

Borgåborna hamstrade vatten

Trängsel framför vattenhyllan i Citymarket i Borgå.
Trängsel framför hyllan med vattenflaskor i Citymarket i Borgå. Trängsel framför vattenhyllan i Citymarket i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman vattenflaskor

Efter beskedet om att kolibakterier hittats i Borgåvattnet tömdes butikernas hyllor på källvatten och desinficeringsmedel på en halvtimme.

Längs gången som vanligtvis kantas av källvatten och kolsyrade drycker på flaska gapar idag flera hyllor tomma. På en lapp står det att källvattnet tagit slut. Det kommer en ny leverans med vatten imorgon onsdag.

Antalet kunder som oroligt går upp och ner för gången är märkbart flera den här tisdagseftermiddagen än vanligtvis. De har alla kommit för att köpa vanligt vatten på flaska. Men hittar inte det de är ute efter.

En ensam vattnflaska på en tom butikshylla.
En ensam flaska. En ensam vattnflaska på en tom butikshylla. Bild: Yle / Hanna Othman vattenhamstrare

Det här trots att det bara gått två timmar sedan Borgå stad meddelade att man inte ska dricka kranvattnet i största delen av Borgå och i delar av Askola. På en halvtimme hade källvattnet tagit slut i alla större mataffärer i centrum av Borgå.

- Jag letar efter en stor kanister med vatten, gärna tio liter. Men de verkar vara slut överallt, och det här är redan den andra affären jag besökt, säger Toni Nurmi.

Kolsyrat vatten med smak är ingenting för honom. Han behöver källvatten till matlagning och liknande.

Toni Nurmi i butiken.
Toni Nurmi fick leta i flera affärer efter källvatten på tisdagseftermiddagen. Toni Nurmi i butiken. Bild: Yle / Hanna Othman citymarket i borgå

- Vattnet har stor åtgång idag. Tyvärr är efterfrågan större än vad som ryms i våra lager och hyllorna gapar tomma, säger K-Citymarkets köpman Taina Jansen.

Jansen berättar att de beställt mera vatten och handdesinficeringsmedel som borde anlända till butiken på onsdagen.

Hon säger att hon genast märkte att kundmängden i affären ökade efter att staden gick ut med meddelandet om kolibakterierna i vattenprovet från Kvarnbackens vattentorn.

Borgåborna köper många flaskor vatten.
Vattenflaskor på löpande band. Borgåborna köper många flaskor vatten. Bild: Yle / Hanna Othman vattenflaskor,affärer,affärskedjor

Också i Nya apoteket i Borgå är det rusning. Personalen måste ändå meddela var och varannan kund som kommer in att alla desinficeringsmedel är slutsålda. De tog slut på lite under två timmar.

Lagret är tomt, men en ny leverans förväntas också här på onsdagen.

Tomma hyllor i Nya apoteket i Borgå.
Tomma hyllor på apoteket, desinficeringsmedlet har sålt slut. Tomma hyllor i Nya apoteket i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman tomma hyllor

Somliga har passat på att köpa läkemedel mot diarré, men det har inte varit en likadan rusning efter dem.

Kranvattnet kan drickas bara det först kokat i fem minuter. Men många Borgåbor verkar hoppas att de inte ska behöva göra det.

- Jag tror jag klarar mig den här dagen utan att koka vatten, säger Pamela Massingberd-Lång och beger sig av till nästa butik på jakt efter källvatten.

Kunden Pamela Massingberd-Lång inspekterar vattenflaskorna i Citymarket i Borgå.
Pamela Massingberd-Lång hittar inte vad hon är ute efter. Kunden Pamela Massingberd-Lång inspekterar vattenflaskorna i Citymarket i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman citymarket i borgå