Hoppa till huvudinnehåll

Forskare har upptäckt nytt mänskligt organ

Kirurgiprofessorn och forskaren J Calvin Coffey vid University Hospital Limerick
Upptäckten gjordes av kirurgiprofessorn och forskaren J Calvin Coffey Kirurgiprofessorn och forskaren J Calvin Coffey vid University Hospital Limerick Bild: PICTURE: ALAN PLACE Mesentery,kirurger,medicin

Forskare har kommit fram till att det finns ett nytt organ i människokroppen. Den vävnad som organet består av är känd sedan tidigare och bär namnet mesenterium, eller tarmkäx.

Tarmkäxet är enligt Nationalencyklopedin ett “veck av bukhinnan, varmed tunntarmen och tjocktarmen är upphängda vid bakre bukväggen.”

Tidigare ansågs tarmkäxet bestå av separata strukturer, men nu har bevisen för att det rör sig om ett organ publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Nytt forskningsområde

Det är fortfarande oklart vad det här organet har för funktion, men man tror att närmare studier av organet kan vara nyckeln till ökad kunskap om och bättre behandlingar av magsjukdomar- och matsmältningsbesvär, skriver Science Direct.

Det var kirurgiprofessorn och forskaren J Calvin Coffey vid University Hospital Limerick som först upptäckte att det rör sig om ett nytt organ. Han säger att det nu inom medicinen finns ett helt nytt forskningsområde som har betydelse för alla människor.

Enligt Science Direct får nya läkarstuderande numera lära sig att tarmkäxet är ett organ. Även den kända anatomiläroboken Gray’s Anatomy har uppdaterats till följd av den här upptäckten.

En av de första som beskrev tarmkäxet var Leonardo da Vinci.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes