Hoppa till huvudinnehåll

Hamburgare och handfasta råd - raseborgare hjälper asylsökande hitta jobb

Krögare Magnus Svennblad har jobb för kocken Hassan Al-Saedi, asylsökande från Irak.
Krögare Magnus Svennblad ger kocken Hassan Al-Saedi jobb. Al-Saedi är asylsökande från Irak. Krögare Magnus Svennblad har jobb för kocken Hassan Al-Saedi, asylsökande från Irak. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,Jobb (musikstycke),företagare,Västnyland,Raseborg,Karis,hassan al-saedi,restaurang,kock,Irak

Då flyktingförläggningarna stänger kan det vara svårt för asylsökande att komma till rätta med ett mer självständigt liv. I synnerhet om de sociala nätverken saknas.

Den situationen noterade raseborgarna Minna Fabricius och Nina Fagerström och kände att de inte kan lämna sina nya vänner ute i kylan. Telefonen plingar ofta till med frågor om uppehållstillstånd, bostad, möbler, språkkurser eller skjuts.

I november ifjol registrerade de sin förening Mini som koordinerar den frivilliga hjälpen. Mini har också kartlagt yrkeskunnigheten bland de asylsökande och tar nu kontakt med lokala företagare som kanske kan erbjuda ett jobb eller en praktikplats.

Minna Fabricius jobbade som volontär vid flyktingförläggningen Raasepori Resort. Förläggningen vid Kvarnträsket i Karis stängde i september 2016. Under våren 2017 stänger också flyktingförläggningen vid Mjölbolsta sjukhus. Invånarna flyttas till en annan förläggning som ligger någon annanstans i Finland. Men en del vill stanna i Raseborg, på den ort som redan har hunnit bli bekant för dem.

Minna Fabricius och Nina Fagerström jobbar frivilligt med asylsökande.
Minna Fabricius och Nina Fagerström har händerna fulla. Minna Fabricius och Nina Fagerström jobbar frivilligt med asylsökande. Bild: Yle/Marica Hildén raseborg

- Vi har märkt att många asylsökande nu känner sig förvirrade. De drar sig undan och vågar knappt gå ut. Det finns så många frågor och problem att lösa. Vi är bekanta och därför är det lätt att ta kontakt med oss.

På listan som också ges till företagarföreningarna i Raseborg finns golvläggare, hantverkare, kockar och akademiker.

Vill kocka för Raseborg

Hassan Al-Saedi flydde från Irak ifjol och bor nu hos vänner i Ekenäs. Han och brodern Jafaar har fått jobb i ett grillkök i Karis. De jobbar ett par dagar i veckan.

25-årige Al-Saedi mäter upp kikärter tillsammans med krögaren Magnus Svennblad. Det ska bli hummus och med tiden också andra rätter som Hassan var van att servera på sin restaurang i Bagdad i Irak. Det stället är förstört idag.

- Jag är van att laga god mat, vi hade många kunder. Min dröm är att en dag öppna eget här i Raseborg.

Bröderna är duktiga kockar och finner sig väl till rätta bland grytor och stekpannor. Till en början steker de biffar till hamburgarna men krögaren Magnus Svennblad vill gärna utveckla menyn och verksamheten tillsammans med dem.

- Vi ska snart införa falafel på menyn. Varför inte arabisk catering? Jag kan tänka mig att grunda ett gemensamt företag där man kan föra fram också deras mattraditioner.

Jag rekommenderar varmt!― Magnus Svennblad, krögare som anställt asylsökande

Markus Svennblad har startat och drivit flera olika matställen och restauranger i regionen, bland annat det legendariska kafeet Serendipity och restaurang Köttkontrollen i Karis. Det nya stället erbjuder litet mer sofistikerad grillmat med bland annat halloumiburgare.

Svennblad var först litet tveksam då Fabricius ringde och hörde sig för om möjligheten att erbjuda asylsökande jobb.

- Men så ringde jag tillbaka efter tre timmar och sa ja. Och det har gått jättebra! Jag rekommenderar varmt den här möjligheten för andra företagare. Man kan ju erbjuda en praktikplats och då betalar du ingen lön. Men jag betalar nog lön till mina killar, förklarar Svennblad.

Mat och nya ord

Hassan Al-Saedi har redan hunnit jobba litet som kock i Raseborg. Han har tillrett arabisk mat för asylsökande på Mjölbolsta och lagat mexikansk mat för en grupp säsongarbetare i Koverhar.

Han har fått avslag på sin asylansökan men har överklagat beslutet.

stadsgata med skyltar
Den nya arbetsplatsen finns i centrum av Karis. stadsgata med skyltar Bild: Yle/Monica Slotte grillkök,Karis,Raseborg,restaurang

- För tillfället mår jag rätt bra, också om humöret dalar ibland. Jag har tragiska erfarenheter i bagaget men försöker blicka framåt och lära mig nya saker. Det finns fina människor här som känner mig och hjälper mig.

Engelskan löper. Det är svårt att tro att han har lärt sig språket under sin korta tid i Raseborg. Han vill också lära sig finska och svenska och kan redan tala några ord.

Hummus? Falafel? Yes, yes!― Hassan Al-Saedi och Magnus Svennblad

När någon har fått avslag på sin asylansökan sjunker modet och man behöver ofta hjälp med att ta nya tag, säger Minna Fabricius.

- Vi har en ny grupp av papperslösa som vi måste ta oss an. Vi ska också förmedla hjälp med att starta eget företag.

Tredje sektorn viktig

Föreningen Mini och den oavlönade hjälpverksamheten kommer in där stadens resurser inte räcker till.

- Man ringer till oss från stadens invandrarbyrå och ber om hjälp och vi ger den. Det finns så mycket att göra, förklarar Nina Fagerström.

För tillfället hoppas man hitta en lokal för samvaro och språkundervisning, som också kan fungera som lager för donationer av kläder och möbler.

kvinna vid cafedisk med block och kopp
Minna Fabricius tittade in för att diskutera arbetsuppgifter. kvinna vid cafedisk med block och kopp Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,frivilliga,hjälpföreningen mini,Raseborg

- Vi behöver ett ställe där vi kan träffas så att vi slipper mötas på caféer. Flera av flyktingarna har privata och känsliga ämnen att dryfta med oss. Vi behöver en mötesplats men har inga pengar till hyra, förklarar Fabritius.

Föreningen kommer att söka bidrag från olika stiftelser och odlar också ett ivrigt samarbete med andra aktörer inom mångkulturell integrering, bland annat Missionskyrkan i Ekenäs.

För tillfället försöker man hitta någon som kan erbjuda heminkvartering för en minderårig asylsökande pojke från Afghanistan. Han talar svenska och vill därför gärna komma till Ekenäs.

utsikt från ett fönster till stadsgata
Det är viktigt att komma ut bland människor. utsikt från ett fönster till stadsgata Bild: Yle/Monica Slotte restaurang,grillkök,Karis,Raseborg

Kårkulla sysselsätter asylsökande

I januari kommer Kårkulla samkommun att välkomna ett tiotal asylsökande för praktik vid olika enheter, från Karis till Hangö. Det kommer närmast att handla om städning, vårdsysslor och hantverksuppgifter vid arbetscenter, dagcenter och boenden.

- Vi får bekanta oss med deras kultur och de får lära sig språket. Det är ju händiga och mångsidiga människor. Jag ser det som en win-win-situation, förklarar Trude Jansson-Wenberg, regionchef för Kårkulla i västra Nyland.

Det var Kårkulla som tog initiativet men också för det här samarbetet heter den förenande länken Mini och Minna Fabricius.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland