Hoppa till huvudinnehåll

Heikkinen om missen: Jag tänkte enbart på följande spurt och bonussekunderna

Matti Heikkinen under världscupsäsongen 2016-17.
Matti Heikkinen bekräftar att han är i god form. Matti Heikkinen under världscupsäsongen 2016-17. Bild: All Over Press Matti Heikkinen

Matti Heikkinen har inte gett upp kampen om en framskjuten placering på Tour de Ski trots missen i skiathlontävlingen som kostade flera placeringar.

Heikkinen gjorde fel vägval då han följde ledande Martin Johnsrud Sundby. Han erkänner att han borde ha vetat bättre.

– De lönar sig inte att göra extra rundor här ifall man vill skida så bra att man får stå på prispallen. Vi gick igenom det där stället på lagledarmötet i går, men jag tänkte enbart på följande spurt bonussekunderna där. Jag följde bara efter Sundby och gjorde ett fel, berättar Heikkinen i Yle Urheilus intervju.

”Hektiskt, ojämnt och jobbigt lopp”

Tävlingsbanan i Oberstdorf var mer teknisk och smalare på flera ställen än vad de brukar vara i skiathlonsammanhang. Snöbristen i Mellaneuropa tvingade arrangörerna till en nödlösning och det satte sin prägel på loppet.

– Skidåkningen i gruppen var väldigt hektisk, ojämn och jobbig. Det uppstod en massa farliga situationer under loppet och många gjorde skamlösa saker. Jag kan vara nöjd över att jag hölls på benen och inte gjorde andra misstag än det där ena, säger Heikkinen och tillägger att han är i god form.

Heikkinen ligger på tolfte plats i Tour de Ski efter tre etapper. På onsdag blir det dags för jaktstart där Heikkinen startar två minuter och 20 sekunder bakom ledande Sergej Ustiugov.

Simpel taktik

Heikkinen har en väldigt klar taktik till onsdagens lopp.

– Jag ska åka fast (Didrik) Tönseth och (Maurice) Manificat.

Norrmannen och fransmannen som ligger på nionde respektive tionde plats startar cirka tio sekunder före finländaren.