Hoppa till huvudinnehåll

Istanbul-misstänkt rapporteras ha fått stridsutbildning

Den misstänkta gärningsmannen i anslutning till attentatet på nattklubben Reina i Istanbul.
Turkisk polis har publicerat bilder på den misstänkta gärningsmannen. Den misstänkta gärningsmannen i anslutning till attentatet på nattklubben Reina i Istanbul. Bild: EPA/DOGAN NEWS AGENCY VIA DEPO PHOTO Turkiet,Istanbul

Polisen i Turkiet har publicerat bilder på den man som misstänks ha dödat 39 personer i ett attentat mot obeväpnade människor på nattklubben Reina i Istanbul.

Gärningsmannen ser ut att ha fått stridsutbildning och kan ha tränat i Syrien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till en säkerhetskälla och en turkisk tidning.

Enligt Reuters har Turkiet också gripit två personer av utländsk härkomst har gripits på Atatürks flygplats i Istanbul. De greps vid flygplatsens utrikesterminal och sägs ha koppling till attentatet mot nattklubben. Ingen information har getts om deras nationalitet.

På onsdagen meddelade de turkiska myndigheterna att de har identifierat den misstänkte gärningsmannen. Men ingen annan information har offentliggjorts.

Bytte magasin

Gärningsmannen som fortfarande är på fri fot sköt ihjäl en polis och en civilperson vid ingången till den exklusiva nattklubben. Inne i klubben öppnade mannen eld med ett automatvapen och bytte magasin sex gånger. Han sköt på nytt mot människor som låg sårade på golvet.

Bild från videomaterial visar misstänkt gärningsman i nattklubb i Istanbul, Turkiet.
Bild från videomaterial visar misstänkt gärningsman i nattklubb i Istanbul, Turkiet. Bild: DHA VIA DEPO POHOTOS Attacker (musiker),Turkiet,Istanbul

Terrorgruppen IS har sagt att den genomförde attacken mot klubben som enligt IS är en samlingsplats för kristna. Enligt nyhetsbyrån AFP var 29 av dödsoffren utlänningar, främst från arabländer.

En säkerhetskälla säger till Reuters att gärningsmannen säkert har stridserfarenhet. Tidningen Haberturk rapporterar att polisutredningen visar att mannen kommit till Turkiet från Syrien. CNN Turk uppger att mannen tros vara från Kirgizistan.

Selfievideo på misstänkt gärningsman

En selfievideo på den påstådda gärningsmannen visades på turkisk tv i dag. På videon promenerar mannen omkring i centrum av Istanbul och filmar sig själv.

Enligt tidningen Hürriyets kolumnist Abdulkadir Selvi har den misstänkta erfarenhet av gatustrider i bostadsområden i Syrien och utnyttjade sin stridserfarenhet då han genomförde attentatet. Det uppger nyhetsbyrån AFP.

Gärningsmannen avlossade cirka 120 skott medan attacken pågick. Bara 28 kulor missade sitt mål, rapporterar Hürriyet.

Artikel uppdaterades onsdagen den 4.1 kl.11:40 med uppgifter om att den misstänkte gärningsmannen har identifierats