Hoppa till huvudinnehåll

Laddstationer krävs för att elbilsrevolutionen ska bli av

Laddningsstation för elbilar i Ekenäs
Laddningsstation för elbilar i Ekenäs Bild: Yle/Helena Rosenblad laddstation,Raseborg,Ekenäs

Elbilarna har blivit billigare samtidigt som batteritekniken nu möjliggör hyfsad räckvidd. Den sista stötestenen är att bostadsbolagen inte nödvändigtvis är pigga på att bygga laddstationer för elbilar.

Elbilen har länge pekats ut som framtidens fordon och det är möjligt att genombrottet sker inom några år. Priserna har sjunkit och dagens batteriteknik erbjuder hyfsad räckvidd för en elbil.

Ett sista hinder verkar nu vara avsaknaden av laddstationer som är ett måste för att det alls ska vara möjligt att köra en elbil.

Kostnadsfråga för bostadsbolag

Regeringens mål är 250 000 elbilar i Finland år 2030. Det är en enorm ökning med tanke på att det under 2016 har sålts färre än 200 elbilar. Åbo strävar efter att bli bäst på elbilar i en snar framtid. Utmaningen är att få bostadsbolagen övertygade om att de borde bygga laddstationer för eventuella elbilsägare, berättar Christina Hovi, Åbo stads direktör för miljösektorn.

– Vi kan påverka där det byggs nytt, men i befintliga bolag har vi väldigt lite möjligheter.

Motorvärmaruttaget duger inte

Åbo siktar på att vara en koldioxidneutral stad år 2040 och förhoppningen är att allt fler bilister ska välja eldrivna fordon. För att det ska vara möjligt att äga en elbil krävs att det också finns ställen för laddning och det är där några av stötestenarna ligger.

Christina Hovi på stadshuset i Åbo.
Christina Hovi vid Åbo stad. Christina Hovi på stadshuset i Åbo. Bild: Yle/Adrian Perera christina hovi

Det är inte utan vidare möjligt att ladda en elbil var som helst. Vanliga motorvärmaruttag rekommenderas inte för laddning av elbilar, helst ska det vara en laddstation som är anpassad för ändamålet.

Bostadsbolagen kan vara ovilliga att investera i laddstationer och de bilister som parkerar vid gatan saknar förstås helt tillgång till ett eluttag för bilen. Därför måste Åbo stad beakta behovet av laddstationer då nya detaljplaner godkänns, säger Christina Hovi.

– Om viljan saknas, så är det svårt för oss att påverka. Där det byggs nytt kan vi i detaljplanen kräva att det finns en viss andel parkeringsplatser som är anpassade för elbilar. I sista hand övervägs saken i bygglovet.