Hoppa till huvudinnehåll

Ryska krigsfartyg besöker Filippinerna

Det ryska krigsfartyget Admiral Tributs i Manila den 3 januari 2017.
Det ryska krigsfartyget Admiral Tributs i Manila den 3 januari 2017. Det ryska krigsfartyget Admiral Tributs i Manila den 3 januari 2017. Bild: EPA/FRANCIS R. MALASIG krigsfartyg,Ryssland,Manila,Filippinerna

Två ryska krigsfartyg har anlänt till Filippinerna i vad som den filippinska marinens talesman beskriver som den första officiella interaktionen med den ryska marinen.

USA och Filippinerna har hållit marinövningar årligen, men Filippinernas president Rodrigo Duterte har gett försvarsministeriet i uppdrag att ändra på övningarna för att förbättra relationerna till Kina.

Det betyder i praktiken att marinövningarna hålls flyttas bort från det omtvistade Sydkinesiska havet där Kina och andra omkringliggande länder har intressen.

Konteramiral Eduard Michailov säger att den ryska marinen är villig att hjälpa sina filippinska kolleger att bekämpa sjöröveri och terrorism som Michailov betecknade som de största problemen i världen för närvarande.

- Vi är mycket säkra på att vi i framtiden kommer att ha sådana övningar med er, sade Michailov till reportrar i Manila.

Michailov hoppades att man inom loppet av några år kommer att se militärövningar på Sydkinesiska havet där Ryssland, Kina, Filippinerna och eventuellt Malaysia deltar.

Spändare relation till USA

Sedan Duterte blev president har han haft en spänd relation till USA och har sagt att han vill förbättra relationerna till Kina och Ryssland - länder vars ledare han nyligen träffat. Duterte har själv beskrivit sig som socialist.

USA och Filippinerna har en ömsesidig försvarspakt och Filippinerna har traditionellt skaffat vapen, fartyg och flygplan från USA.

Filippinerna försvarsminister Delfin Lorenzana sade emellertid efter ett besök i Moskva förra månaden att landet överväger att skaffa gevär från Ryssland.

Duterte skickade ministern till Moskva eftersom en amerikansk senator sagt att han kommer att blockera försäljningen av 26 000 amerikanska stormgevär till Filippinerna.

Senatorn motiverade sitt besked med en oro över det stigande dödstalet i det filippinska kriget mot droger. Över 6 000 människor har dödats i kriget sedan den sista juni i år.

Läs också