Hoppa till huvudinnehåll

200 friidrottare utpekade i ryska dopningshärvan – IAAF öppnar för VM-medverkan under neutral flagg

Dopningsmedel placerade på Rysslands flagga.
Rysslands dopningsproblem fortsätter. Dopningsmedel placerade på Rysslands flagga. Bild: Christian Ohde / All Over Press dopning,Ryssland

Det internationella friidrottsförbundet IAAF har fått namnen på ca 200 friidrottare som ska vara delaktiga i dopningsskandalen som skakat om Ryssland.

Ryssland stängdes i fjol av från all internationell friidrott på grund av den utbredda dopningskulturen i landet som Wadas utredare Richard McLaren blottat.

Inom IAAF är man inte nöjda med åtgärderna som gjorts för att förbättra antidopningsarbetet, och avstängningen har förlängts.

Förra året missade ryska friidrottare bland annat EM och OS – nu måste idrottarna bevisa att de inte är inblandade i härvan för att kunna tävla i sommarens VM i London.

200 namn

IAAF får nu fått tillgång till ungefär 200 idrottares namn av McLarens team. Ifall en idrottare inte finns med på listan och därtill uppfyller IAAF:s kriterier får hen tävla internationellt – under neutral flagg.

– Idrottarna måste bevisa att de varken medvetet eller omedvetet på något sätt är indragna i det ryska förbundets oförmåga att få till stånd ett tillräckligt system för att skydda rena idrottare, skriver IAAF i ett uttalande.

Övriga kriterier är bland annat att idrottaren inte ska ha samarbetat med någon utpekad tränare eller läkare, och att man ska ha avgett ett visst antal dopningsprov genomförda av en godkänd part.

Coe: Ryska idrottare har svikits

Till exempel finns från och med årsskiftet över 60 ryska friidrottare inom IAAF:s egen International Registered Testing Pool (IRTP) där dopningsproverna analyseras utanför Rysslands gränser.

– Ryska idrottare har svikits av ett system som borde ha skyddat dem och firat deras prestationer, inte orsakat tvivel och avstängning, kommenterar IAAF:s ordförande Sebastian Coe.

– Samtidigt som vi fortsätter jobba för att hitta en lösning med det ryska friidrottsförbundet, fortsätter vi också försöka hitta sätt att skapa parallella och trovärdiga system där ryska idrottare kan genomgå oberoende testning, så de har alternativa vägar att återvända till tävling.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport