Hoppa till huvudinnehåll

Clowner ger historielektion på Wasa teater

Clownen Tove Qvickström håller i flaggen i pjäsen Finlands historia - en clownföreställning.
Clownen Tove Qvickström. Clownen Tove Qvickström håller i flaggen i pjäsen Finlands historia - en clownföreställning. Bild: Foto: Frank A. Unger. Wasa Teater,clowner,tove qvickström

Med pjäsen Finlands historia - en clownföreställning firar Wasa teater Finlands 100 år. En underhållande historierepetition också för äldre generationer.

Två clowner presenterar ögonblick ur Finlands historia under 100 år. Föreställningen är en turnéföreställning som riktar sig till ungdomar i högstadiet och andra stadiets utbildningar, men är en underhållande historierepetition också för äldre generationer.

Alltsammans tar avspark i den nationalromantiska eran från 1830 med Runeberg och Gallen-Kallela och de strömningar som småningom ledde till nationens födelse och vårt lands självständighet. I rasande fart under 80 minuter skildrar clownerna de viktigaste händelserna i vårt lands historia. Krig och umbäranden, men också konst och kultur och efter krigen bygget av välfärden.

Historia är viktigt i dag

- Historia är väldigt intressant och viktigt för vår identitet, säger teaterchef Åsa Salvesen valet av tema. Känner vi inte till vår historia så får vi en väldigt snedvriden bild av etnicitet, språk och tillhörighet, nationer och gränser. Det är ju det vi ser i dag, det är ganska fula huvuden som sticker upp.

- Det som sker i dag bottnar i den här uppblåsta nationalismen. Känner man till historien tänker man inte så svart och vitt som nu. Vi riktar oss till ungdomen som funderar på vem vi är och vart vi är på väg och vad framtiden för med sig.

Att det just är clowner som förmedlar berättelsen om Finland har förstås att göra med den unga publiken.

Clownen är rakt på sak och ärlig

- Historia kan lätt upplevas som torrt och tråkigt när man är ung, säger teaterchefen. Men clowner är anarkistiska, rakt på sak och ärliga. Det förtjänar våra ungdomar.

Det krävdes mycket research att ta fram det här materialet och det skedde i diskussion med historielärare. Texten är skriven regissören Agneta Lindroos och skådespelarna Tove Qvickström och Susanne Marins.

- Vi har resonerat kring vad som är viktigt, händelser som vi känner till och också det som intresserar oss i vår historia, berättar regissör Agneta Lindroos. Utmaningen var att det handlar om sånt som är bekant och alla har åsikter om. Samtidigt ska vi göra det i clowneri.

Föreställningen turnerar i Österbotten men kommer också att kunna upplevas i Södra Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten