Hoppa till huvudinnehåll

Clowner ger historielektion på Wasa teater

Clownen Tove Qvickström håller i flaggen i pjäsen Finlands historia - en clownföreställning.
Clownen Tove Qvickström. Clownen Tove Qvickström håller i flaggen i pjäsen Finlands historia - en clownföreställning. Bild: Foto: Frank A. Unger. clowner,tove qvickström,Wasa Teater

Med pjäsen Finlands historia - en clownföreställning firar Wasa teater Finlands 100 år. En underhållande historierepetition också för äldre generationer.

Två clowner presenterar ögonblick ur Finlands historia under 100 år. Föreställningen är en turnéföreställning som riktar sig till ungdomar i högstadiet och andra stadiets utbildningar, men är en underhållande historierepetition också för äldre generationer.

Alltsammans tar avspark i den nationalromantiska eran från 1830 med Runeberg och Gallen-Kallela och de strömningar som småningom ledde till nationens födelse och vårt lands självständighet. I rasande fart under 80 minuter skildrar clownerna de viktigaste händelserna i vårt lands historia. Krig och umbäranden, men också konst och kultur och efter krigen bygget av välfärden.

Historia är viktigt i dag

- Historia är väldigt intressant och viktigt för vår identitet, säger teaterchef Åsa Salvesen valet av tema. Känner vi inte till vår historia så får vi en väldigt snedvriden bild av etnicitet, språk och tillhörighet, nationer och gränser. Det är ju det vi ser i dag, det är ganska fula huvuden som sticker upp.

- Det som sker i dag bottnar i den här uppblåsta nationalismen. Känner man till historien tänker man inte så svart och vitt som nu. Vi riktar oss till ungdomen som funderar på vem vi är och vart vi är på väg och vad framtiden för med sig.

Att det just är clowner som förmedlar berättelsen om Finland har förstås att göra med den unga publiken.

Clownen är rakt på sak och ärlig

- Historia kan lätt upplevas som torrt och tråkigt när man är ung, säger teaterchefen. Men clowner är anarkistiska, rakt på sak och ärliga. Det förtjänar våra ungdomar.

Det krävdes mycket research att ta fram det här materialet och det skedde i diskussion med historielärare. Texten är skriven regissören Agneta Lindroos och skådespelarna Tove Qvickström och Susanne Marins.

- Vi har resonerat kring vad som är viktigt, händelser som vi känner till och också det som intresserar oss i vår historia, berättar regissör Agneta Lindroos. Utmaningen var att det handlar om sånt som är bekant och alla har åsikter om. Samtidigt ska vi göra det i clowneri.

Föreställningen turnerar i Österbotten men kommer också att kunna upplevas i Södra Finland.

 • Understatssekreterare Tuomas Pöysti blir ny justitiekansler.

  FNB: Tuomas Pöysti blir ny justitiekansler

  Tar över tjänsten vid årsskiftet.

  Understatssekreterare Tuomas Pöysti blir enligt FNB:s uppgifter ny justitiekansler. Enligt FNB:s uppgifter tar Pöysti över tjänsten först vid årsskiftet.

 • Barn leker på gata strax efter slaget om Tammerfors 1918.

  Ny pjäs speglar två unga kvinnors liv i Ekenäs 1918

  Den nyskrivna pjäsen 18 bygger på boken Projekt Ines.

  Kulturhuset Karelia i Ekenäs fortsätter göra teatersatsningar för ungdomar. I höst börjar repetitionerna för musikteatern 18 som utspelar sig under finska inbördeskriget.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Skogsmaskintillverkaren Logset har fått en betydande beställning från Chile

  Skogsmaskiner från Kvevlax till USA

  Logset slöt avtal med två amerinanska återförsäljare.

  Skogsmaskintillverkaren Logset i Korsholm börjar exportera maskiner till USA. Företaget har slutit avtal med två återförsäljare verksamma i områdena kring de stora sjöarna och i nordöstra delen av landet.

 • Nina Stubb framför en lönn (utomhus).

  "Det är fullständigt hopplöst att vara papperslös"

  Att skapa förståelse för deras situation är svårt.

  Det finns inte många papperslösa i Vasa, flera som har hamnat i den situationen kan ha sökt sig till huvudstadsregionen. Men det betyder inte att det är lättare att vara papperslös i Helsingfors, säger Röda Korsets Nina Stubb. "Det är aldrig enkelt att vara papperslös."

 • Fotbollsplanen vid Sursik i Pedersöre

  Bollhall på is i Pedersöre

  Ordförandes röst avgjorde i kommunstyrelsen.

  Bollhallsprojektet i Pedersöre stötte på patrull i kommunstyrelsen. Med rösterna 5-5 och ordförande Henrik Sandbergs (SFP) avgörande röst återremitterades ärendet till tjänstemännen för ny beredning.

 • Våt brunbjörn

  En björn har rört sig i Solf

  Spår av björn mellan riksåttan och Rimal.

  En björn sågs på måndag kväll röra sig i Solf i Korsholm mellan riksåttan och Rimal. Det finns tydliga spår efter björnen och Anton Svens från Solf jaktförening bekräftar att det rör sig om björnspår.

 • Mercury 3,5 hästkrafter

  Efterlysningen 23.5

  Flera utombordare efterlyses idag!

  Utombordare i olika konfigurationer - men också en hel del stick-relaterat i Efterlysningen idag!

 • Ungdomsriksdagen 15.4.2016.

  Debatten i riksdagen om jour i Vasa skjuts upp

  Tas upp till behandling första juni.

  Det blir ingen debatt om omfattande jour på Vasa centralsjukhus på tisdagen. Tidigare var det tänkt att medborgarinitiativet om jourreformen skulle debatteras i riksdagen på nytt på tisdagen, men inte heller den här gången är omsorgsminister Juha Rehula (C) på plats.

 • Pulpeter

  Ingen skolstrejk i Vasa

  Staden går föräldrarnas krav till mötes.

  Det blir ingen skolstrejk i Vasa på fredag det meddelar föräldraföreningen i Vanhan Vaasan koulu. Föräldrar till elever i skolan hade tänkt hålla barnen hemma från skolan på fredagen på grund av den dåliga inomhusluften.