Hoppa till huvudinnehåll

Clowner ger historielektion på Wasa teater

Clownen Tove Qvickström håller i flaggen i pjäsen Finlands historia - en clownföreställning.
Clownen Tove Qvickström. Clownen Tove Qvickström håller i flaggen i pjäsen Finlands historia - en clownföreställning. Bild: Foto: Frank A. Unger. clowner,tove qvickström,Wasa Teater

Med pjäsen Finlands historia - en clownföreställning firar Wasa teater Finlands 100 år. En underhållande historierepetition också för äldre generationer.

Två clowner presenterar ögonblick ur Finlands historia under 100 år. Föreställningen är en turnéföreställning som riktar sig till ungdomar i högstadiet och andra stadiets utbildningar, men är en underhållande historierepetition också för äldre generationer.

Alltsammans tar avspark i den nationalromantiska eran från 1830 med Runeberg och Gallen-Kallela och de strömningar som småningom ledde till nationens födelse och vårt lands självständighet. I rasande fart under 80 minuter skildrar clownerna de viktigaste händelserna i vårt lands historia. Krig och umbäranden, men också konst och kultur och efter krigen bygget av välfärden.

Historia är viktigt i dag

- Historia är väldigt intressant och viktigt för vår identitet, säger teaterchef Åsa Salvesen valet av tema. Känner vi inte till vår historia så får vi en väldigt snedvriden bild av etnicitet, språk och tillhörighet, nationer och gränser. Det är ju det vi ser i dag, det är ganska fula huvuden som sticker upp.

- Det som sker i dag bottnar i den här uppblåsta nationalismen. Känner man till historien tänker man inte så svart och vitt som nu. Vi riktar oss till ungdomen som funderar på vem vi är och vart vi är på väg och vad framtiden för med sig.

Att det just är clowner som förmedlar berättelsen om Finland har förstås att göra med den unga publiken.

Clownen är rakt på sak och ärlig

- Historia kan lätt upplevas som torrt och tråkigt när man är ung, säger teaterchefen. Men clowner är anarkistiska, rakt på sak och ärliga. Det förtjänar våra ungdomar.

Det krävdes mycket research att ta fram det här materialet och det skedde i diskussion med historielärare. Texten är skriven regissören Agneta Lindroos och skådespelarna Tove Qvickström och Susanne Marins.

- Vi har resonerat kring vad som är viktigt, händelser som vi känner till och också det som intresserar oss i vår historia, berättar regissör Agneta Lindroos. Utmaningen var att det handlar om sånt som är bekant och alla har åsikter om. Samtidigt ska vi göra det i clowneri.

Föreställningen turnerar i Österbotten men kommer också att kunna upplevas i Södra Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Rådhuset i Kristinestad

  Kristinestad satsar extra på de anställda

  30 000 euro extra blev det för att öka välbefinnandet.

  Sjukfrånvaron har ökat bland Kristinestads anställda och stadsfullmäktige beslöt på måndagen att satsa 30 000 euro extra på personalens välbefinnande.

 • Kristian Heames tränar FF Jaro.

  Kristian Heames: Utvilat FF Jaro skall vara hungrigt

  Lugna veckor och lång paus ger hungrigt Jaro, tror tränaren.

  Kristian Heames inleder snart sin första fulla säsong som ansvarig tränare för FF Jaro i division ett. "Det är solklart att avancemanget är vårt mål. Det kommer man inte ifrån" säger Heames inför säsongen till Yle Sporten.

 • Katternö Group har sitt huvudkontor i översta våningen i Campus Allegro

  Katternökoncernen ökade vinsten

  Jakobstad får 1,2 miljoner i dividend.

  Katternökoncernen ökade vinsten i fjol trots att det blåste mindre och var torrare än 2015. Vädret minskade elproduktionen, ändå ökade koncernens vinst med 3,5 miljoner.