Hoppa till huvudinnehåll

Förslag: Nya medborgare bör firas med fest

Syrier i ett vintrigt Helsingfors
Syrier i ett vintrigt Helsingfors Bild: Yle Senatstorget

Varje ny medborgare i Finland borde firas med en fest. Det tycker Migrationsverket, Inrikesministeriet och Kommunförbundet som uppmanar kommunerna att inkludera nya medborgare i firandet av Finlands 100-årsjubileum.

Festen kan vara allt från en kaffebjudning till ett seminarium, eller en gemensam bobollsmatch mellan gamla och nya medborgare. Vad som helst som känns lämpligt och hemtrevligt, säger myndigheterna i sin uppmaning till kommunerna.

- Det viktigaste är att möta de nya medborgarna i enlighet med jubileumsårets tema "Tillsammans" , lära känna de nya medborgarna och göra dem synliga på lokal nivå, heter det i uppmaningen till kommunerna.

I Åbo firar man redan

Cirka 12 000 personer ansöker årligen om finskt medborgarskap och cirka 10 000 personer per år får ett positivt beslut. De största grupperna som naturaliserades år 2015-2016 var ryssar, somalier, irakier, estländare och afghaner.

I Åboregionen ordnas redan varje år en fest för att fira invånare som har fått finländskt medborgarskap. I Sverige blev årliga medborgarskapsfester obligatoriska i alla kommuner år 2015.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes