Hoppa till huvudinnehåll

Hakkarainen fälldes för hets mot folkgrupp - visste inte att han handlade olagligt

Teuvo Hakkarainen
Teuvo Hakkarainen Bild: Yle Teuvo Hakkarainen

Tingsrätten i Mellersta Finland har dömt den sannfinländske riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen till böter för hets mot folkgrupp.

Den fällande domen gäller Hakkarainens skriverier på Facebook i somras. Tingsrätten anser att texten stämplade muslimer och att den var förtalande och smädande.

Dessutom innehöll texten ett hot mot muslimer eftersom Hakkarainen krävde att de skulle avlägsnas ur landet.

Texten har fortfarande kunnat ses på Hakkarainens Facebook-sida men tingsrätten krävde att den ska tas bort.

Enligt Hakkarainens försvar var det fråga om ett övertramp efter terrorattacken i Nice i juli i fjol.

Rätten: Okunskap ingen grund för friande dom

Försvaret ansåg också att Hakkarainen inte handlade avsiktligt eftersom han inte visste att lagen förbjuder hets mot folkgrupp. Om han hade vetat det hade han inte publicerat inlägget på Facebook.

Rätten ansåg att okunskap om lagstiftningen inte är någon grund för att fria en person och att Hakkarainen måste ha känt till att hets mot folkgrupp är olagligt.

Hakkarainen var också en av de sannfinländare i riksdagen som år 2013 undertecknade Jussi Halla-ahos motion om att mjuka upp lagen om hets mot folkgrupp, skriver Jussi Korhonen på bloggen Isän pikajuna.

Hakkarainen var inte själv närvarande då domen förkunnades. Hakkarainen kommer inte att överklaga domen.

- Jag överklagar inte, jag betalar boten och går vidare i livet. Jag vill inte fortsätta rättsbehandlingen, säger Hakkarainen.

Behandlas i riksdagsgruppen i februari

Sannfinländarnas riksdagsgrupp kommer att behandla fallet i början av februari.

En dom mot en gruppmedlem är en allvarlig sak― Sampo Terho

- Det är klart att en dom mot en av gruppens medlemmar är en allvarlig sak som riksdagsgruppen måste behandla, säger riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho.

- Det är alltid riksdagsgruppen som beslutar om disciplinära åtgärder mot ledamöter. Därför kan jag inte i det här skedet säga vilka påföljder det möjligen blir för Hakkarainen. Vi informerar om ärendet den 2 februari efter riksdagsgruppens första möte efter julpausen, säger Terho i ett pressmeddelande.