Hoppa till huvudinnehåll

Halpa-Halli i Vörå stänger i januari 2018

Halpa-Halli butiken i Vörå.
Halpa-Halli i Vörå. Halpa-Halli butiken i Vörå. Bild: Yle/Elina Kaakinen. halpa-halli i vörå

Halpa-Halli stänger sitt varuhus i Vörå i januari 2018. Kring 20 anställda får se sig om efter annat jobb. Vöråbon Carina Smeds, som startade en Facebookgrupp för bevarandet av varuhuset, är besviken. Hjärtat gråter, säger Smeds.

Halpa-Halli har avslutat samarbetsförhandlingarna gällande varuhuset i Vörå och resultatet är att det stängs i slutet av januari 2018 i samband med att hyresavtalet går ut.

Under hela 2017 fortsätter verksamheten som normalt.

- Enligt ett rykte skulle varuhuset ha stängt redan i april, så vi lyckades kanske skjuta på stängningen något, säger Carina Smeds, som startade Facebookgruppen "Bevara Vörå Halpa-Halli/Säilyttäkkää Vöyrin Halpa-Halli" och också samlade in namnunderskrifter som överlämnades till Halpa-Hallis regionchef och personalchef.

Carina Smeds, sekreterare på hjärtövervakningen på Vasa centralsjukhus.
Carina Smeds. Carina Smeds, sekreterare på hjärtövervakningen på Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen vasa centralsjukhus

Kommuninvånarna engagerade sig

Varuhuset har kring 20 anställda. Bolaget meddelar att man kommer att hjälpa de anställda genom att erbjuda jobb på andra varuhus eller genom omskolning.

Vd Janne Ylinen säger att målet med samarbetsförhandlingarna var att hitta en lösning som skulle ha betytt att varuhuset i Vörå fått fortsätta sin verksamhet.

Ylinen uppmärksammar också det stora engagemanget från kommuninvånarnas sida: Nästan 5000 personer skrev under en namninsamling för bevarandet av varuhuset.

Även lokala beslutsfattare försökte hitta lösningar.

- Trots allt detta hittades ingen sådan lösning som skulle ha säkerställt en lönsam fortsättning för verksamheten, säger Ylinen.

- Jag är nöjd över att så många har varit engagerade i saken. Vi gjorde så gott vi kunde och folk har ju nog ställt upp. Parkeringen har varit full hela tiden, säger Carina Smeds.

- Men jag lider med personalen. Det är inte precis lätt att hitta arbete i dag, fortsätter hon.

Investeringar diskuterades

Varuhuset i Vörå är kedjans minsta både sett till omsättningen och utrymmen.

Redan tidigare har man varit tvungen att begränsa varuhusets koncept gällande tjänster och avvika från de övriga varuhusens öppethållningstider, sortiment och marknadsföring.

Det här har enligt Ylinen orsakat extraordinära kostnader.

- Den enda lösningen hade varit att ändra Vörås tjänstekoncept så att den motsvarar hela kedjans koncept. Det i sin tur hade förutsatt en betydande varuhusinvestering på orten.

Investeringsalternativet diskuterades men i det här fallet fanns det inte lönsamhetsgrunder för en investering, meddelar Ylinen.

- Jag hoppas verkligen att någon skulle vilja ta över butiksverksamheten i Vörå. Och behålla personalen. De är den bästa i världen, säger Smeds.

Artikeln är uppdaterad den 4 januari klockan 13:57 med kommentarer av Carina Smeds.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten