Hoppa till huvudinnehåll

Hälsoinspektören svarar på frågor om Borgåvattnet

anonym som tvättar händerna
anonym som tvättar händerna Bild: Yle webbdoktorn

Det är okej att tvätta händerna med kranvattnet i Borgå bara man torkar ordentligt efteråt. Akta ändå öppna sår.

Frågetecknen kring det förorenade Borgåvattnet och kolibakterien är fortfarande många dagen efter beskedet från staden om att kranvattnet inte får drickas.

Hälsoskyddet i Borgå har ett journummer dit oroliga Borgåbor har kunnat vända sig. I telefonen svarar hälsoinspektör Teijo Moilanen. Vi ringde honom och ställde några frågor.

Eftersom det hittats kolibakterier i vattenprovet misstänker ni förorening från avföring i Borgåvattnet. Kan det då också finnas andra bakterier i vattnet?

- Det har hittills bara hittats Escherichia coli-bakterier, jag vill inte spekulera om det också kan finnas andra bakterier i vattnet.

Hur illa är det för människan att dricka vatten med kolibakterier?

- Helst ska man inte alls dricka det, men det beror på hur stora mängder av bakterien det finns i vattnet. Nu handlar det om väldigt små mängder som hittats. Men också om det hittas små mängder så rekommenderas det att vattnet ska kokas i fem minuter.

- Kolibakterier kan orsaka magbesvär och illamående. Vad jag vet har ingen ännu insjuknat på grund av vattnet, och det kan bero på att det handlade om så små mängder.

På vilket sätt måste jag få i mig kolibakterierna för att de ska vara dåliga för mig?

- Magbesvär och illamående kan du få om du sväljer vatten som förorenats. Det är inte heller bra för öppna sår om vattnet innehåller mycket kolibakterier.

Måste jag använda handdesinficeringsmedel efter att man tvättat händerna med kranvatten?

- Det viktigaste är att torka händerna ordentligt. Men visst kan man använda desinficeringsmedel om man vill. Det går också bra att äta från kärl som tvättats med kranvattnet bara kärlen hunnit torka ordentligt.

Många har varit sjuka under julen och nyår. Hur ska jag veta om jag har varit sjuk på grund av vanlig maginfluensa eller kolibakterier?

- Det kan man nog bara få svar på via prover på sjukhus eller hälsostation. Det är både influensa och magsjukor i svang.

Varför tar det ett dygn att få provresultaten från vattenproven?

- Egentligen är det arton timmar det handlar om. Testerna i laboratoriet tar helt enkelt så länge.

Hur länge kan det ha funnits kolibakterier i drickvattnet i Borgå?

- Vattnet i Kvarnbackens vattentorn testas regelbundet och dagligen både av oss på hälsoskyddet och av Borgå vatten själv. Inget tidigare prov har visat spår av kolibakterier.

- Jag vet inte när senaste rena prov har tagits. Hälsoskyddet tog i alla fall inga prov under nyårsveckoslutet. Provet som visade på kolibakterier togs måndagen den andra januari.

Borgå vattens vd Risto Saarinen har sagt att man redan en tid har misstänkt att det har varit problem med vattnet. Vet du vad han menar med det?

- Vi misstänker att det finns orenheter i vattentornet, men vi undersöker som bäst vad det kan vara. En möjlighet är att där finns ett dött djur eller liknande, säger hälsoinspektör Teijo Moilanen vid hälsoskyddet i Borgå.

På Borgå stads webbsajt finns också svar till de oftast ställda frågorna om användning av vatten.