Hoppa till huvudinnehåll

Havsörn i Ingå testas för fågelinfluensa

En havsörn flyger över himlen.
Det har hittats smittade havsörnar i Raumo och Harjavalta En havsörn flyger över himlen. Bild: Yle, Risto Salovaara havsörn,örnar,Skärgård (musikstycke)

En sjuk havsörn hittades i Ingå på nyårsaftonen. Nu försäkrar sig livsmedelssäkerhetsverket Evira om att den inte bar på fågelinfluensa.

Smittade havsörnar har nyligen påträffats i Raumo och Harjavalta.

Havsörnen i Ingå fördes till veterinärjouren i Ekenäs där den diagnostiserades som apatisk, utsvulten och sjuklig men utan utvärtes skador. Örnen var i så dåligt skick att den måste avlivas.

Resultat inom par veckor

Enligt Evira gav ett snabbtest inte önskat resultat och man utför nu en virusodling. Resultatet beräknas vara klart inom ett par veckor.

Evira understryker att det är viktigt att beakta restriktionszoner kring fyndplatser och skyddsnät vid djurhållningsplatser.

Meddela om massdöd

Om man hittar fåglar som beter sig konstigt eller noterar massdöd så ska man ta kontakt med den lokala veterinären som kan bedöma om det rör sig om fågelinfluensa eller inte.

Fågelinfluensa av typen H5N8 orsakar hög dödlighet bland vilda fåglar och fjäderfä men risken för att människor smittas är liten.

Tidningen Länsi-Uusimaa var först ut med nyheten.