Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforspolitiker riskerar villkorligt fängelse - åtalas för tre Facebookinlägg

Olli Sademies är Sannfinländare.
Olli Sademies riskerar villkorligt fängelse för sina Facebookinlägg. Olli Sademies är Sannfinländare. Bild: Yle olli sademies

Helsingforspolitikern Olli Sademies åtalas för tre fall av hets mot folkgrupp och åklagaren yrkar på villkorligt fängelse eller bötesstraff. Sademies har enligt åtalet i tre inlägg på Facebook smutskastat och skymfat invandrare och muslimer.

På onsdagen inleddes rättegången mot Olli Sademies, som tidigare har representerat Sannfinländarna i Helsingforspolitiken. Han uteslöts från partiets fullmäktigegrupp i december 2015 efter att han hade uteslutits från partiet på grund av sina Facebookinlägg.

Sademies är ändå fortfarande aktiv inom politiken i Helsingfors. Han sitter i fastighetsnämnden och i styrelsen för Helsingforsregionens miljötjänster.

Åklagarens stämningsansökan blev offentlig i och med att rättegången inleddes och i den framgår att Sademies åtalas för tre fall av hets mot folkgrupp. I alla fall handlar det om att Sademies på Facebook har smutskastat och skymfat invandrare och muslimer.

Den 26 maj 2015 skrev han på Facebook att socialskyddet i Finland inte klarar av mängden invandrare och därför måste man tvångssterilisera afrikanska män. Tre dagar senare skrev han att man bör spreja grisblod på muslimer för att hålla dem borta. I slutet av november 2015 föreslog han på Facebook att man tar i bruk gruppstraff för inkräktare som begår våldtäkt. Han kallade invandrare för "matu", det vill säga "maahantunkeutuja", vilket är inkräktare på svenska.

Sademies anser sig inte ha gjort något fel

Åklagaren yrkar på ett kännbart bötesstraff eller på ett kort villkorligt fängelsestraff för Sademies.

Sademies har inte gett något skriftligt svar på åtalen till tingsrätten så det är därför oklart hur han svarar på dem.

När det väcktes åtal mot honom sade han i alla fall i en intervju för Yle att han inte har gjort något fel.

- Det här verkar redan vara verklig åsiktsterrorism, sade Sademies.

- Om jag säger något så står jag nog bakom mina ord, jag slingrar mig inte som många andra. Jag anser att jag som politiker får föra fram olika alternativa lösningar. Det är inget illa med det.

Förundersökningen lades först ner

Förundersökningen om Olli Sademies misstänkta brott lades först ner och polisen motiverade det med att inlägget om att tvångssterilisera afrikanska män inte var hetsande utan reflekterande. Polisen ansåg att inlägget ryms inom ramen för den ansvarsfulla yttrandefriheten. Sademies är själv pensionerad polis.

Efter att Yle Huvudstadsregionen hade berättat om den nedlagda förundersökningen gjorde diskrimineringsombudsmannen Kirsi Pimiä en utredningsansökan till riksåklagarämbetet. Biträdande riksåklagare Jorma Kalske bad sedan att Helsingforspolisen på nytt utreder Sademies skriverier och en förundersökning inleddes.

I juli i fjol väcktes åtal mot Sademies för hets mot folkgrupp.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen